Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miljoen euro voor restaurati­e Brouwershu­is

Vlaams minister Matthias Diependael­e trekt net geen miljoen euro uit voor restaurati­e

- PATRICK VAN DE PERRE www.brouwershu­is.org.

Er is opnieuw licht onder de zon voor het Brouwershu­is. Het beschermd

monument in de Adriaan Brouwerstr­aat staat al jaren op de

nominatie om gerestaure­erd te worden, maar tot op heden bleef het

bij wat opsmukwerk. Daar komt nu veranderin­g in. Vlaams minister van

Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) heeft een bedrag van net geen miljoen euro veil voor de restaurati­e van

het pand.

Vlaams minister Matthias Diependael­e was donderdag op bezoek in Antwerpen en bezocht er onder meer de West-Hinder in het Droogdokke­npark. In de ‘marge’ van dit bezoek maakte de minister bekend dat hij 985.162,38 euro uittrekt voor de restaurati­e van het Brouwershu­is.

“Het beschermd monument bevindt zich momenteel in slechte staat. Maar daar zal de restaurati­e veranderin­g in brengen. De rosmolen wordt opnieuw operatione­el, net als de pompen. Ook zal er opnieuw water in het waterhuis stromen.

Een eenvoudige pomp zal water van een nieuwe, hedendaags­e, kleine vergaarbak in de kelder naar de historisch­e, open vergaarbak voeren. En ook het goudleren behang wordt gerestaure­erd”, somt Matthias Diependale op.

“Zestiende-eeuws hoogstandj­e”

Ook de stallen van de paarden die de molen voortbewog­en, bestaan nog. Net als de raadzaal waar de brouwersgi­lde vroeger vergaderde. Het is de bedoeling dat het monument na de restaurati­e opnieuw opengaat voor het publiek.

Voor Antwerpen heeft het, bij velen vergeten, Brouwershu­is een niet geringe waarde. “Het gebouw is een hoogstandj­e van zestiende-eeuwse techniek. Dankzij deze installati­e kregen de brouwerije­n in de buurt zoet water. Alle technieken daarvoor zijn nog aanwezig en worden met de restaurati­e opnieuw operatione­el gemaakt”, vervolgt de minister.

Het Brouwershu­is bleef dienstdoen als verdelings­centrum voor water tot in 1930. De installati­e werd rond 1856 gemodernis­eerd, met onder meer pompen in plaats van de rosmolen en metalen in plaats van houten onderdelen. Na een aantal jaren gesloten te zijn geweest, werd de site in 1933 als museum heropend. In 1942 werd het gebouw beschermd als monument.

Het is de vzw ‘Vrienden van het Brouwershu­is’ die er jarenlang voor gezorgd heeft dat het Brouwershu­is niet verder verkommerd­e en die er voor bleef ijveren dat de overheid in het monument zou investeren. “Het Van Schoonbeke­jaar, dat vorig jaar plaatsvond, was een succes dankzij de vzw. Haar inzet zorgt ervoor dat de figuur van Gilbert van Schoonbeke en een van zijn bekendste verwezenli­jkingen, het Brouwershu­is, blijvend onder de aandacht worden gebracht”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het is nog niet duidelijk wanneer de restaurati­e van het Brouwershu­is start en hoelang die zal duren. De Vlaamse subsidie moet alvast voldoende zijn om de belangrijk­ste werkzaamhe­den uit te voeren en het monument te behoeden van verdere verloederi­ng.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE. FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het Brouwershu­is in de Adriaan Brouwerstr­aat is sinds 1942 een beschermd monument.
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) op bezoek in het Droogdokke­npark.
FOTO JAN VAN DER PERRE. FOTO JAN VAN DER PERRE Het Brouwershu­is in de Adriaan Brouwerstr­aat is sinds 1942 een beschermd monument. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) op bezoek in het Droogdokke­npark.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium