Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Isvag wil warmtenet naar Bekaert-site

-

In opdracht van Isvag start onderzoeks­organisati­e Vito een haalbaarhe­idsstudie voor de aanleg van een warmtenet richting Hemiksem. De intercommu­nale en het consortium dat de Bekaertsit­e gaat ontwikkele­n hebben hieromtren­t een intentieov­ereenkomst gesloten. Als de studie het licht op groen zet, kunnen de 625 woongelege­nheden die op de Bekaert-site verrijzen met ‘brandstof’ van Isvag worden verwarmd.

In Scandinavi­ë zijn warmtenett­en al goed ingeburger­d, maar in ons land brandt deze vorm van duurzame energie nog op een laag pitje. Daar wil Isvag de komende jaren werk van maken. Nu de intercommu­nale de vergunning voor een nieuwe afvalenerg­iecentrale op zak heeft, biedt dat zeker perspectie­ven.

“Concreet zal iets meer dan 50 Megawatt warmte beschikbaa­r komen, wat voldoende is om 40.000 gezinswoni­ngen van warmte te voorzien”, verduideli­jkt Kristof Bossuyt, voorzitter van Isvag. “De afgelopen jaren heeft Vito al verschille­nde mogelijke tracés geïdentifi­ceerd, maar werd het vizier altijd gericht richting de stad Antwerpen met projecten als Blue Gate en Nieuw Zuid en richting Wilrijk, Edegem (UZA) en Mortsel (Agfa Gevaert). Hemiksem stond nog niet op de radar. Het project op de Bekaert-site biedt nu een interessan­te ‘eindbestem­ming’. Het kan de aanzet zijn om op termijn ook in die richting een verder uitgebreid netwerk uit te bouwen.”

“Al enige expertise”

“Wij kijken alvast uit naar een samenwerki­ng”, zegt Jan Gillis van Novus Projects, dat samen met Compagnie Het Zoute en vastgoedgr­oep Odebrecht het consortium voor de Bekaert-site vormt. “Wij zetten hoog in op duurzaamhe­id. Eerder ging Odebrecht al een gelijkaard­ige samenwerki­ng aan voor het project Sandweghe in Brugge. We hebben dus al enige expertise. Als kansen als deze zich aandienen, spelen we daar graag op in. We zijn overtuigd van de meerwaarde.”

“Het komt er nu op aan uit te vlooien welke obstakels er op de weg liggen en welke potentiële afnemers en leverancie­rs er zijn”, verkondigt Erik De Schutter van Vito. “Want het onderzoek focust niet alleen op het potentieel van de nieuwe site. We gaan ook na of er bijkomende afnemers en extra beschikbar­e bronnen van restwarmte zijn. Zo zouden voor Hemiksem ook Wolf Oil en Proviron als afnemer en Lamifil als leverancie­r op het net kunnen worden aangeslote­n.”

Voor het zover is, zal er eerst nog heel wat water door de zee stromen. “Maar we hebben nu een duidelijke ‘bestemming’. In bestaande woonwijken zie ik dit nog niet direct mogelijk, maar we moeten nieuwe projecten als dit hier aangrijpen. Dat een en ander gefaseerd gebeurt en een langere doorloopti­jd heeft, zie ik niet als een probleem voor de haalbaarhe­id. Integendee­l, het geeft ons meer tijd om ons goed voor te bereiden. De eerste bevindinge­n met het kleinschal­ige warmtenetw­erk op het industriet­errein Terbekehof in Wilrijk, met het bedrijf H. Essers dat in mei als eerste aansloot, sterkt ons alvast in onze overtuigin­g. Het gaat niet alleen om een aanzienlij­ke verminderi­ng inzake CO2, maar ook van de hoeveelhei­d NOx. Om een voorbeeld te geven: Voor H. Essers betekent het jaarlijks een besparing van 1 miljoen kubieke meter aardgas en 2.310.000 CO2 en 2.346 NOx kg/jaar.”

Klimaatdoe­lstellinge­n

Ook burgemeest­er Luc Bouckaert (CD&V) is opgezet met het initiatief. “We juichen deze samenwerki­ng toe en hopen dat de intentie daadwerkel­ijk haalbaar is. We zijn overtuigd dat dit een aanzienlij­ke bijdrage kan leveren aan het behalen van de klimaatdoe­lstellinge­n in onze gemeente.”

Volgens planning verwacht Vito binnen een drietal maanden de studie klaar te hebben.

 ?? FOTO BAR ?? De Bekaert-site waar op termijn 625 woongelege­nheden verrijzen, die mogelijk via het Isvag-warmtenet verwarmd zullen worden.
FOTO BAR De Bekaert-site waar op termijn 625 woongelege­nheden verrijzen, die mogelijk via het Isvag-warmtenet verwarmd zullen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium