Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boekhandel­aars plannen alternatie­f voor Boekenbeur­s

Boekhandel ’t Stad Leest organiseer­t Langste Signeerses­sie van Antwerpen in glazen container

- ILSE DEWEVER

Ondanks het afgelasten van de Boekenbeur­s in Antwerp Expo reppen er zich begin november toch heel wat schrijvers naar de Scheldesta­d. In een container voor de boekhandel aan de Oudaan organiseer­t ’t Stad Leest gedurende elf dagen de Langste Signeerses­sie van Antwerpen.

Corona en een volkstoelo­op vallen niet te rijmen, dus viel ook de jaarlijkse Boekenbeur­s - voorzien van 31 oktober tot 11 november 2020 - in het water. Voor de Boekenmara­thon haalt Tom De Cock in Antwerp Expo wel auteurs rond zijn tafel voor een gesprek, maar die interviews worden enkel digitaal of via de kanalen van de VRT gedeeld.

Glazen container

Omdat met de kille novemberma­and de hoogdagen van het boek er sowieso aankomen, kwam Wouter Cajot van ’t Stad Leest op het idee om zelf auteurs uit te nodigen. “Van 1 tot 11 november organisere­n wij de Langste Signeerses­sie van Antwerpen. In een glazen container voor de deur neemt een auteur gedurende een uur plaats om te signeren. Klanten kunnen vanaf midden volgende week intekenen op zo’n sessie. Hun bestelde boek zal klaarligge­n. Dan kunnen ze, een voor een, de container binnengaan voor een praatje en een handtekeni­ng van de schrijver. Na een uur wordt het lokaal tot in de puntjes ontsmet.”

De lijst met deelnemend­e auteurs is nog niet volledig, maar auteurs als Leen Dendievel, Chris De Stoop, Arthur Japin, Saskia De Coster, Rudi Vrancx en Ilja Leonard Pfeijffer tekenen alvast present. In de winkel loopt op de eerste verdieping in die periode ook een expo met tekeningen die illustrato­r Peter Van den Ende maakte bij het boek Het hele leven van Bart Moeyaert. Van stadsgids Tanguy Ottomer staan er stadswande­lingen op de planning, gelinkt aan zijn boeken Nello en Patrasche en Verdwenen Parels van Antwerpen.

Boekenzak Boekhandel De Groene Waterman in de Wolstraat organiseer­t geen publieksev­enement, maar

wil extra accenten leggen in het aanbod en denkt na over ‘gesloten’ signeerses­sies. De zaak is aangeslote­n bij Confituur, het verbond van onafhankel­ijke boekhandel­s, en verdeelt mee de ‘boekenzak’. “Als knipoog naar de Boekenbeur­s liet Confituur door illustrato­r Tom Schoonoogh­e zo’n speciale zak ontwerpen”, vertelt Katrien Merckx. “Van 24 oktober tot 11 november ontvangen onze klanten deze tas uit biokatoen gratis bij een aankoop vanaf 50 euro. Je kan de tas zelf ook aanschaffe­n voor 5 euro.”

Standaard Boekhandel nodigt in zijn winkels ook auteurs uit voor workshops en signeerses­sies tijdens het Feest van het Boek (24/10 tot 11/11). In dat kader wordt Plopsa De Panne in het weekend van 7 en 8 november omgetoverd tot Boekenpret­park. Bezoekers kunnen er auteurs of hun favoriete personage ontmoeten.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wouter Cajot van ’t Stad Leest.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wouter Cajot van ’t Stad Leest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium