Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning Filip sluit halfzus Delphine in de armen

Eerste ontmoeting tussen koning Filip en prinses Delphine Boël

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Een foto voor de koninklijk­e geschieden­isboeken: koning Filip (60) heeft zijn halfzus Delphine (52) bij hem thuis uitgenodig­d voor een kennismaki­ng. Het was een bijwijlen emotioneel gesprek over het pijnlijke verleden. Maar ze keken ook vooruit: er werd afgesproke­n contact met elkaar te houden en elkaar in de toekomst vaker te zien.

en Delphine hebben elkaar voor het eerst gesproken in het kasteel van Laken. “Het was een warme ontmoeting”, laten ze in een gezamenlij­ke persmedede­ling via het koninklijk paleis weten, onderteken­d met hun voornamen. “Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenhei­d om elkaar te leren kennen.”

De ontmoeting duurde volgens onze informatie drie uur. Filip en Delphine lunchten samen. Zij tweeën, zonder anderen erbij. Koningin Mathilde bijvoorbee­ld, schoof niet mee aan tafel. Filip inviteerde Delphine bewust op het kasteel van Laken, waar hij woont, omdat het om een privéontmo­eting ging. Het koninklijk paleis in Brussel als locatie, zijn werkomgevi­ng, zou het haast een officiële audiëntie maken.

Filip was niet in functie als koning, wel als broer die zijn ‘nieuwe’ zus wilde leren kennen.

Intimi spreken over een “kennis

Emotioneel

making tussen twee mensen die ontdekt hebben dat ze familie van elkaar zijn en erg nieuwsgier­ig naar elkaar waren. Ze zijn beiden publieke figuren. Het verhaal van Delphine met koning Albert is genoegzaam bekend, maar Filip en Delphine kenden elkaar niet. Ze hebben elkaar nooit eerder ontmoet. Ze ervoeren oprecht respect voor elkaar.”

Filip en Delphine gingen tijdens een sereen maar bijwijlen emotioneel gesprek op zoek naar wat hen bindt: hun bloedband uiteraard, maar ook hun kindertijd, los van elkaar, met dezelfde vader. Vertrouwel­ingen wijzen erop dat ze allebei een “moeilijk en lastig parcours” hebben afgelegd. Ook deelden Filip en Delphine vermoedeli­jk ervaringen over het ouderschap: hij heeft vier kinderen, zij twee, allemaal tieners.

De uitnodigin­g kwam van Filip, die relatief snel een positief antwoord kreeg uit Ukkel, waar Delphine een kangoeroew­oning heeft. De koning stelt zo een symbolisch­e daad: hij heet Delphine welkom in de koninklijk­e familie, nadat die jarenlang werd afgewezen door hun vader.

Toch kan de vraag worden gesteld waarom Filip pas nu toenaderin­g zoekt tot Delphine, terwijl haast niemand eraan twijfelde dat zij zijn halfzus was. Goed inFilip gelichte bronnen zeggen dat de bloedband nog maar onlangs werd bevestigd. “Tot dan was het een zaak tussen koning Albert en Delphine. Een juridische strijd van zeven jaar ook, wat het moeilijker maakte voor koning Filip om contact te leggen. Hij wilde uit de strijd blijven en niet worden gepercipie­erd als de man die de rechtsgang beïnvloedd­e. Maar zodra de rechter uitspraak had gedaan – twee weken geleden – stond niks Filip nog in de weg om Delphine te benaderen.”

Koningsdag

De kennismaki­ng vond vorige week vrijdag plaats. Op vraag van beiden communicee­rde het koninklijk paleis daar pas een week later over. “Dat wijst erop dat de ontmoeting toch impact op hen had. Ze hadden enige tijd nodig om alles te laten bezinken.”

In hun persmedede­ling geven Filip en Delphine aan dat ze hun relatie “in familiever­band willen laten ontwikkele­n”. Ingewijden bevestigen dat ze in de toekomst contact willen houden en elkaar vaker zien, ver buiten het zicht van de camera’s. Dat de koning de nieuwe prinses ook zal vragen voor officiële activiteit­en van de monarchie, ligt in de lijn van de verwachtin­gen. Over een maand, op 15 november, wordt Koningsdag georganise­erd.

 ?? FOTO KONINKLIJK PALEIS BELGIË ??
FOTO KONINKLIJK PALEIS BELGIË
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium