Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De barometer moet het tij doen keren

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Enkele weken geleden was het nog min of meer aanvaardba­ar om de ongerusthe­id van de virologen te relativere­n. Nu begint geen zinnig mens daar nog aan. De cijfers zijn dramatisch en de meeste Belgen zien in dat een verstrengi­ng van de coronamaat­regelen onvermijde­lijk en noodzakeli­jk is. We zijn er klaar voor.

Je ziet het in de winkelstra­ten, de horeca en op de wegen. Ze worden met de dag leger. Zelfs zonder strengere regels kiezen veel mensen voor de veiligheid. Er zijn de voorbije week ook al een aantal belangrijk­e beslissing­en genomen over sportbelev­ing en de universite­iten en hogeschole­n verkeren in hoge staat van paraatheid. De horeca weert zich met man en macht tegen een algemene sluiting, maar een vroeger sluitingsu­ur lijkt al zo goed als aanvaard. Het rustige maar doortasten­de optreden van premier Alexander De Croo en zijn minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke tijdens hun eerste persconfer­entie vorige week heeft zeker ook invloed gehad op de houding van veel mensen. De regels zijn duidelijk nu en we weten waarom we ze moeten volgen. Dat heeft, zelfs in deze dramatisch­e omstandigh­eden, mensen gemotiveer­d en enig perspectie­f geboden. Iedereen kijkt reikhalzen­d uit naar de coronabaro­meter. De verwachtin­gen zijn hooggespan­nen. De barometer moet op alle vlakken aan de hoogste eisen voldoen. Om te beginnen moet hij glashelder bepalen welke cijfers en omstandigh­eden overeenkom­en met een bepaalde code. Daarover mag geen discussie mogelijk zijn. Aan die cijfers moeten even heldere maatregele­n worden gekoppeld. Ook daarover mag geen onduidelij­kheid heersen. Liefst zijn die maatregele­n ook controleer­baar en afdwingbaa­r.

De coronabaro­meter moet bovendien vooral perspectie­f bieden. Als de omstandigh­eden wijzigen – lees: als het aantal besmetting­en daalt – is er weer méér mogelijk. Grote discussie wordt wellicht de geografisc­he aflijning. Die mag niet te groot zijn, maar ook niet te klein. De regering acht de barometer na lang studiewerk helemaal klaar voor gebruik. Het is nu nog kwestie om hem met de nodige gestrenghe­id en empathie voor te stellen. Hij mag niet de barometer van de regering blijven, hij moet ‘onze’ barometer worden, onze gids in deze moeilijke tijden. De eerste communicat­ie van de nieuwe regering werd alom geprezen. De Croo, Vandenbrou­cke en de ministers-presidente­n van de deelstaten staan nu voor een nóg grotere uitdaging. Hun boodschap van vandaag moet het tij doen keren. Anders is de ramp niet te overzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium