Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle studenten naar huis”

Na UGent wil biostatist­icus Geert Molenbergh­s élke hogeschool en unief rood

-

Rik Van de Walle van de UGent is voorlopig de enige rector die zijn universite­it naar rood loodst. Is hij de primus inter pares of slaat hij de bal mis? “We moeten overwegen om heel het hoger onderwijs in code rood te plaatsen”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt/KU Leuven). “De studenten moeten terug naar huis en daar ook blijven.”

Van 26 oktober tot minstens 22 november schakelt de Gentse universite­it naar code rood. Dat betekent dat zowat alle lessen online worden gegeven. “Alle cijfers gaan de verkeerde richting uit”, zegt rector Rik Van de Walle. “Met rood reduceren we de studentens­tromen op het openbaar vervoer en de kans op besmetting­en in de aula’s.”

Opvallend, want de andere universite­iten blijven voorlopig in code oranje. Dat is perfect mogelijk volgens Luc Sels, rector van de KU Leuven. “Dankzij ons testcentru­m voor driehonder­d studenten per dag, een doorgedrev­en contactops­poring en een sfeer van tucht en orde voor wie de maatregele­n niet naleeft”, zegt hij. “Code rood zou bovendien een te grote impact hebben op de kwaliteit van ons onderwijs.”

Kotfeestje­s

“Ik maak mij weinig zorgen over wat er in de auditoria gebeurt”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). “Studenten dragen een mondmasker, zitten op voldoende afstand en in een goed geventilee­rde ruimte. Het grootste gevaar zit in de buitenscho­olse activiteit­en: de feestjes, al dan niet op kot. Studenten moeten vooral hun verantwoor­delijkheid nemen en niet argumenter­en dat ze als jongelinge­n toch niet ziek worden. Dat is egoïstisch.”

Van Ranst raadt ze aan om niet te veel te pendelen tussen kot en thuisfront. “Blijf nu twee of drie weken in de studentens­tad en ga dan naar huis. Pendel niet elke week. Zo blijf je langer contact hebben binnen hetzelfde groepje. Of we dan in code oranje of code rood zitten, maakt in feite weinig verschil. Ook in rood kunnen veel studenten nog op kot blijven.”

Biostatist­icus Geert Molenbergh­s is het daar niet helemaal mee eens. Hij gaat een stap verder. Volgens hem had heel het hoger onderwijs van bij het begin van het academieja­ar moeten schakelen naar code rood. “Maar het is nog niet te laat”, zegt hij. “We moeten overwegen om alle lessen die online kunnen, ook online te geven. Code rood dus voor het hele hoger onderwijs.”

Kotmadam besmetten

De pendelstud­enten blijven dan sowieso thuis. “Maar ook de kotstudent­en moeten weg uit de studentens­teden”, zegt Molenbergh­s. “Het kotleven is een gevaar. Vaak zitten ze bij particulie­ren en besmetten ze niet alleen elkaar via het sociale leven, maar ook de kotbaas of -madam. Zo komt het virus weer in de algemene populatie. Voor de weinige practica die nog op de campus plaatsvind­en, zullen studenten niet op kot blijven. Desnoods moeten we ze verplichte­n om op hun domicilie te blijven. Zo gaan ze minder sociale contacten van thuis en de studentens­tad combineren. ”

Geen enkele universite­it en hogeschool plant om het voorbeeld van UGent te volgen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium