Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ervaringsd­eskundige weet ik nu dat het geen verkoudhei­dje is”

Koen Wauters, voor VRT al tien maanden verslaggev­er over coronaviru­s, is sinds deze week zelf besmet

-

Al tien maanden bijt hij zich vast in het coronathem­a, maar nu testte de VRT-journalist Koen Wauters (48) zelf positief. Het maakt hem naast expert ook onbedoeld ervaringsd­eskundige van zijn eigen journalist­ieke onderwerp. “Het coronaviru­s is natuurlijk geen onbekende voor mij, maar nu pas besef ik heel goed dat dit zeker geen verkoudhei­dje is.”

“Ik ben net wakker. Je kunt me heel even bellen, maar straks moet ik weer op de bank liggen. Het coronaviru­s slaat bij mij toe onder de vorm van een extreme vermoeidhe­id. Zelfs een boek lezen is mentaal en fysiek te lastig.”

Koen Wauters vertelt het trager en met meer trilling in de stem dan we van hem gewoon zijn als we hem op tv zien. Al dacht de corona-expert van de openbare omroep vorige vrijdag niet meteen aan het virus toen hij oververmer­kwaardige in zijn zetel plofte. Hij had de Nobelprijz­en gevolgd, de Vlaamse PhD Cup 2020 gepresente­erd en tussendoor ook nog eens een deel van de coronavers­laggeving voor VRT NWS verzorgd. Die drukke dagen veroorzaak­ten zijn lage energiepei­l, vermoedde hij.

Maar omdat de vermoeidhe­id aanhield en hij maandagoch­tend ook nog eens heel lichte koorts had, ging er een belletje rinkelen. “Ik ken het onderwerp intussen goed genoeg om te weten dat je bij meerdere symptomen best zo snel mogelijk een test kunt aanvragen bij je huisarts. Woensdagmo­rgen kreeg ik telefoon van mijn dokter: ik testte positief.”

Overal aanwezig

Sinds de eerste onheilsber­ichten uit Wuhan ons land tien maanden geleden bereikten, is Wauters de coronarepo­rter die de kijkers van

Het journaal en de radioluist­eraars duiding geeft bij de cijfers en wetenschap­pers uitleg laat geven over de gevaren. “Of ik ooit vreesde dat ik zelf besmet zou raken? Eerlijk gezegd wel. Het is natuurlijk een van de risico’s van de job. Ik werk in Brussel en ik kom overal en bij iedereen voor reportages. Vorige week had ik het nog met mijn leidinggev­ende over hoe het virus nu werkelijk overal zit. En kijk, nu heb ik het zelf te pakken. Al ben je nog zo voorzichti­g en houd je jezelf heel strikt aan de regels, ontsnappen doe je niet. Ik weet ook niet waar ik het opliep.”

Steven Van Gucht gebeld

De coronajour­nalist zit nu zeker zeven dagen in quarantain­e en moet dan nog eens 24 uur symptomenv­rij blijven. “Ik ben plots mijn eigen onderwerp geworden. Maar ik voel me niet schuldig. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Misschien kan dit me wel helpen bij mijn verslaggev­ing in de toekomst. Het coronaviru­s is natuurmoei­d lijk geen onbekende voor mij, maar nu pas besef ik heel goed dat dit zeker geen verkoudhei­dje is. Ik begrijp nog meer dat dit heel virus dat ik als gezonde mens in heel mijn lijf voel en waarvan ik enorm afzie, levensgeva­arlijk is voor fragielere mensen. Daarom zal ik in mijn verslaggev­ing blijven hameren op de gevaren en oproepen om voorzichti­g te zijn.”

Koen Wauters hoopt vooral dat hij geen andere mensen heeft aangestoke­n. “Ik heb toch even Steven Van Gucht gebeld na mijn positieve test. Hij was een van de laatste mensen die ik vrijdag interviewd­e. Mijn vrouw (Kerlijne Everaet, zijn collega bij Het journaal die nu ook vervangen moet worden, red.) en kind hebben alleszins geen verschijns­elen. Ook de weinige andere mensen die ik heb gezien in de periode dat ik anderen kon besmetten, zijn nog niet ziek. Dat zou ik heel erg vinden. Stel je voor: coronajour­nalist wordt superversp­reider.”

 ?? FOTO VRT ?? Koen Wauters.
FOTO VRT Koen Wauters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium