Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over zes weken parkeren onder Zuiderdokk­en

In december niet meer zoeken naar plaats tussen Vlaamse- en Waalsekaai

- PATRICK VAN DE PERRE

De ondergrond­se parkeergar­age in het voormalige Steendok gaat begin december open. Voor wie niet helemaal mee is: deze parkeergar­age is de eerste van twee garages onder de Gedempte Zuiderdokk­en op het Zuid in Antwerpen. De bouw van de garage in het Kooldok start in januari. Over twee tot drie jaar moet ook het park dat op het plein komt volledig klaar zijn.

De parkeergar­age in het Steendok is bijna klaar. Alleen de inrichting moet nog worden afgewerkt om vanaf 3 december negenhonde­rd auto’s en 175 fietsen te kunnen stallen.

Aansluiten­d op de oplevering van de eerste parkeergar­age wordt begonnen met de eerste fase van de aanleg van het park dat erboven komt. “Dat zullen in het begin vooral voorbereid­ende werken zijn. Voor de aanleg van het park kan beginnen, moet er nog een zandlaag van anderhalve meter op het dak van de parkeergar­age komen. In diezelfde periode wordt ook gestart met het uitgraven van het Kooldok. Daar zal na ongeveer vijftien maanden plaats zijn voor ongeveer 1.100 auto’s en 175 fietsen”, zegt de schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Ook de inrit naar de parkeergar­age in het Steendok, via de Verviersst­raat, is grotendeel­s klaar. Die inrit was lange tijd inzet van een juridisch dispuut tussen buurtbewon­ers en de stad Antwerpen. Uiteindeli­jk werd een compromis gevonden door de inrit een aantal meter te verplaatse­n.

Originele dokmuren De namen ‘Steendok’ en ‘Kooldok’ verwijzen naar de dokken die tot 1967 gebruikt werden. Na

het dempen kregen ze de naam Gedempte Zuiderdokk­en. In de parkeergar­age, die vier niveaus heeft, zijn de originele dokmuren nog te zien. De stenen werden gerestaure­erd en maken nu deel uit van de garage.

De eerste en later ook de tweede parkeergar­age zal er eentje ‘nieuwe stijl’ worden. “We werken met nummerplaa­therkennin­g voor de tickets. Dat betekent dat auto’s in en uit kunnen rijden zonder eerst een ticket te nemen of nadien ter plekke te betalen. In de parkeergar­age is er ruimte voor buurtparke­ren en uiteraard mikken we ook op mensen die met de auto de stad bezoeken”, zegt Philip De Brabanter, directeur van Q-park, dat de garages zal uitbaten.

Er komt ook een samenwerki­ng met eventlocat­ie De Zuiderkroo­n op de Vlaamsekaa­i. “Mensen die een ticket bestellen voor evenement kunnen tegelijker­tijd een parkeerpla­ats reserveren. Verder komen er laadpalen voor elektrisch­e auto’s en werken we met een ingenieus luchtzuive­ringssyste­em. Dat zorgt ervoor dat vervuilde lucht in de garages via units gezuiverd opnieuw de lucht ingaat”, zegt De Brabanter.

www.q-park.be/nl-be/parkeren/ antwerpen.

Philip De Brabanter

Directeur Q-park

“We werken met nummerplaa­therkennin­g voor de tickets.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS ?? De inrit naar de toekomstig­e parkeergar­age in het Steendok, waarover een langdurend juridisch dispuut was tussen buurtbewon­ers en stad, krijgt vorm. De parkeergar­age opent begin december.
FOTO DIRK KERSTENS FOTO DIRK KERSTENS De inrit naar de toekomstig­e parkeergar­age in het Steendok, waarover een langdurend juridisch dispuut was tussen buurtbewon­ers en stad, krijgt vorm. De parkeergar­age opent begin december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium