Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rekenhof hekelt gebrek aan kennis en controle bij pensioendi­enst

- (kba, tlb)

Er lopen veel zaken mis bij de dienst die onze pensioenen uitbetaalt. Dat is de conclusie van een lijvig rapport van het Rekenhof, dat de Federale Pensioendi­enst (FPD) doorlichtt­e.

Vooral het gebrek aan interne controle en afgelijnde processen is het Rekenhof een doorn in het oog. Tests brachten verschille­nde resultaten aan het licht waar het Rekenhof zich ernstige vragen bij stelt. Er is sprake van een “gebrek aan kennis”, “zwakke punten”, “verschille­nde tekortkomi­ngen” en te weinig controle op de “29 miljoen betalingen voor ongeveer 50 miljard euro”.

De FPD kon die kritische bemerkinge­n vaak weerleggen, maar de toon van het rapport blijft bijzonder streng. Met passages als: “de dienst wijst erop dat (...), maar het Rekenhof ontving geen enkel document dat daarvan getuigde” en “de elementen ter verantwoor­ding blijven partieel”.

Zo stelt het Rekenhof vragen bij het feit dat er meer honderdjar­igen een pensioen ontvingen dan er in ons land ingeschrev­en zijn, maar dat heeft volgens de FPD te maken met het feit dat er ook pensioenge­rechtigden in het buitenland wonen.

“In vergelijki­ng met andere landen presteert onze pensioendi­enst erg goed”, zegt professor pensioenre­cht Yves Stevens (KU Leuven).

Actieplan

De Pensioendi­enst gaat de aanbevelin­gen van het Rekenhof wel ter harte nemen en een actieplan uitwerken om de interne controleme­chanismen doeltreffe­nder te maken.

“Maar we betreuren de unilateral­e kijk op bepaalde zaken en het feit dat er niet altijd rekening gehouden werd met onze feedback”, klinkt het daar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium