Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaamse regering woest over Brusselse stadstol

Slimme kilometerh­effing moet gewest half miljard euro opleveren

- ARNOUT GYSSELS PAUL DEMEYER

Bij de Vlaamse regering zijn ze ziedend op de Brusselse plannen om een stadstol in te voeren. Die moet de fileproble­men van de hoofdstad oplossen en nog eens een half miljard euro opleveren. Dat de Vlaamse automobili­sten meer zullen moeten betalen is vooral lastig voor Open Vld, dat zowel in de Brusselse als de Vlaamse regering zit. “Laat mij duidelijk zijn: de Vlaamse pendelaar mag niet gediscrimi­neerd worden”, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

“Een half miljard euro extra uit de zakken van de Vlaamse pendelaars kloppen”, noemt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependael­e (N-VA) de Brusselse plannen om een stadstol in te voeren. “Elke dag rijden 80.000 Vlaamse pendelaars met hun auto Brussel binnen. Een leerkracht die in Brussel lesgeeft bijvoorbee­ld, maar met het openbaar vervoer niet op locatie raakt, zal al snel 100 euro per maand extra moeten betalen.”

En ook zijn collega van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) treedt hem bij. “Ik wil het overleg met het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest alle kansen geven, maar laat mij duidelijk zijn: de Vlaamse pendelaar mag niet gediscrimi­neerd worden bij de stadstol die het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest wil invoeren.”

“Groene fetisj”

Onschuldig is dat niet. Peeters’ partij zit als enige zowel in de Vlaamse als de Brusselse regering. Die slimme kilometerh­effing – want daar gaat het eigenlijk om – staat in het Brusselse regeerakko­ord en is dus mee goedgekeur­d door de Brusselse Open Vld. En N-VA laat niet na om op die pijnlijke plek te duwen. “Gaat Open Vld toelaten dat Vlaanderen tol betaalt voor die groene fetisj?”, werpt Kamerlid Wouter Raskin FOTO BELGA hen in de Kamer voor de voeten.

Details van hoe die stadstol er moet uitzien, lekten uit in zakenkrant De Tijd. Het gaat om een vaste tol voor wie het Hoofdstede­lijk Gewest binnenrijd­t. Dat zou in de spits (van 7 tot 10u en van 15 tot 19u ) 1 euro zijn, in de daluren

Matthias Diependael­e

Vlaams minister van Financiën (N-VA)

“Een leerkracht die in Brussel lesgeeft, zal al snel 100 euro per maand extra moeten betalen.”

(van 10 tot 15u) een halve euro. Die vaste heffing wordt dan vermenigvu­ldigd op basis van de zwaarte van je motor. Voor de meest vervuilend­e types komt dat in de spits uit op 6 euro. Daarboveno­p geldt een tarief per gereden kilometer van 18 cent in de spits en 9 cent in de daluren. Tussen 19 en 7u en in de weekends betaal je niets. Bedoeling is om zo de fileproble­men van Brussel onder controle te houden. In ruil krijgen de Brusselse chauffeurs een belastingv­erlaging.

Maar voor de Vlamingen die met de auto Brussel binnenrijd­en, geldt die lastenverl­aging niet. Bij de Brusselse regering wil niemand reageren. De gelekte documenten zijn een studie van de administra­tie, klinkt het daar. “De beslissing is nog niet gevallen”, zegt de woordvoerd­er van minister Sven Gatz (Open Vld).

Verkeersde­skundigen zijn alvast wel voor het idee gewonnen. Cathy Macharis, verkeersde­skundige van de VUB, zegt dat protest tegen wegentol klassiek is, maar dat het niet blijft. “In Oslo bijvoorbee­ld hebben ze na een referendum het gebied rond het stadsdeel waarvoor je al tol moest betalen, zelfs nog uitgebreid.”

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? De heffing moet het fileproble­em in Brussel aanpakken.
FOTO FRED DEBROCK De heffing moet het fileproble­em in Brussel aanpakken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium