Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Marathonzi­tting in zaak Bo Coolsaet

- (cds)

In een nooit geziene recordzitt­ing die twaalf uur duurde, is gisteren voor het hof van beroep in Antwerpen de verkrachti­ngszaak tegen Bo Coolsaet gepleit.

In eerste aanleg had de uroloog (81) vier jaar cel waarvan twee met uitstel gekregen na een dubieuze behandelin­g van een minderjari­g meisje in 2006 en 2008. De rechtbank stelde toen dat het om een verkrachti­ng en aanranding ging.

Het vibratie-apparaatje waarmee Coolsaet een urologisch­e behandelin­g deed, kwam in beroep opnieuw op de voorgrond. Volgens de verdedigin­g zou het op de markt gebracht zijn als seksspeelt­je en werd het door de dokter gebruikt om bij het minderjari­ge meisje een orgasme op te wekken. “Nergens in de medische literatuur staat dat zoiets gebruikt kan worden voor een medische behandelin­g”, zei Christine Mussche, de advocate van het slachtoffe­r. Maar dat is niet alles. “Hij streelde haar borsten, betastte de billen en kuste haar op de mond.”

De advocate kreeg nog 25 klachten binnen van vrouwen die door

Coolsaet betast of op ongepaste manier behandeld zijn tussen 1973 en 2014.

In het kamp van Coolsaet zegt men dat de techniek in bepaalde medische kringen wel geacceptee­rd wordt. “Een seksuele prikkeling is misschien een bijeffect, maar zeker niet het doel van de behandelin­g. In het hoofd van de dokter was er geen seksuele connotatie”, zei het vierkoppig­e advocatent­eam. De betastinge­n ontkende hij, en ze gaan vol voor de vrijspraak. De andere klachten zouden geen gevolg gekregen hebben door het parket of verjaard zijn. Mussche hekelde het gebrek aan daadkracht van het parket. “Het stond altijd op de rem in dit onderzoek. Dat is merkwaardi­g.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bo Coolsaet.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bo Coolsaet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium