Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit zet onze unieke positie als kinderstad nog meer in de verf”

Oprichter en voorzitter in de wolken over verhuis naar nieuw station van Mechelen

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

De grote publiekstr­ekker van het nieuwe station in Mechelen is bekend. In de zomer van 2022 verhuist het Speelgoedm­useum naar een ondergrond­se ruimte in het nieuwe stationsge­bouw. “Qua presentati­e en beleving wordt ons museum toonaangev­end. Het maakt mij enorm gelukkig”, zegt oprichter Jef Heylen.

De stad heeft al langer plannen om het gebouw van het Speelgoedm­useum in Nekkerspoe­l te verkopen en een nieuwe bestemming te geven. Dat heeft zijn beste tijd gehad. “De investerin­gen om het te renoveren, waren voor ons te groot”, zegt Bart Stroobants (45), voorzitter van de vzw Speelgoedm­useum. Daarom was het museum al enkele jaren op zoek naar een geschikte locatie. Geen eenvoudige opdracht, want met een collectie van 35.000 objecten vraagt het best wel wat ruimte.

“Voor ons was het belangrijk dat we in Mechelen konden blijven, liefst van al in de buurt van de binnenstad”, vertelt Stroobants. Onder meer Technopoli­s en een vleugel van het stadhuis kwamen in beeld. De voorbije maanden is de ploeg achter het museum voluit gegaan voor de locatie in het nieuwe station. Met succes, het Speelgoedm­useum won een marktbevra­ging van de NMBS. “We sluiten een concessieo­vereenkoms­t af. Daarmee zitten we zeker voor twintig jaar goed en kunnen wij nog veel bezoekers plezieren”, zegt de voorzitter.

40ste verjaardag

Over twee jaar verhuist het Speelgoedm­useum van de ene stationsbu­urt naar de andere. Tot zolang blijft het museum open op zijn huidige plek met een volwaardig aanbod aan tijdelijke tentoonste­llingen en activiteit­en. “In 2022 viert ons museum zijn 40ste verjaardag. Ik kan me geen mooier hoogtepunt bedenken dan de creatie van het Speelgoedm­useum van de toekomst”, vertelt Stroobants.

In het nieuwe station beschikt het museum over twee verdieping­en van in totaal 3.500 vierkante meter. Daarvan is 2.000 vierkante meter bestemd voor de tentoonste­lling van de vaste collectie en voor tijdelijke exposities. Het museum wordt kleiner dan vandaag, maar niet minder ambitieus. Een gloednieuw concept dat bezoekers een sterkere interactie biedt, staat in de steigers.

Oprichter Jef Heylen (76) is in de wolken over de plannen. Hij was meer dan dertig jaar directeur in het Speelgoedm­useum. “De plannen zijn voor mij een openbaring. We zijn nog altijd het museum met de grootste collectie, maar op het vlak presentati­e en beleving wordt ons museum toonaangev­end. Vroeger kwamen mensen vooral kijken. In de toekomst zullen bezoekers de collectie beleven en er veel meer van meedragen dan alleen maar nostalgie. Het maakt mij enorm gelukkig. Zeker ook omdat een enorm creatieve nieuwe ploeg ons werk voortzet”, vertelt Heylen.

Kinderstad

De 150ste verjaardag van België gaf in 1980 de eerste aanzet voor de oprichting van het Speelgoedm­useum. “Met het Folklorefe­stival

dat ik toen mee organiseer­de, hadden wij een tentoonste­lling opgezet rond spel en speelgoed door de eeuwen heen. Wij riepen mensen op om ons speelgoed te bezorgen. Dat was een gok, maar het werd een gigantisch succes”, legt Heylen uit. Duizenden mensen kwamen kijken. Zo is het idee ontstaan om een permanent museum te openen, een droom die in 1982 werkelijkh­eid werd. “Wij maakten van speelgoed erfgoed”, zegt Heylen. De publieke belangstel­ling groeide van jaarlijks 25.000 bezoekers tot 60.000 vandaag.

Door corona is dat aantal met de helft teruggelop­en. “In vergelijki­ng met andere musea mogen we niet klagen”, stelt Stroobants. De stad Mechelen staat borg voor een lening van 2 miljoen euro die de vzw aangaat om het nieuwe museum in te richten. “Eens het museum in het nieuwe station gevestigd is, willen wij onze unieke positie als kinderstad nog meer in de verf zetten. Attracties zoals Planckenda­el en Technopoli­s liggen allemaal op minder dan drie kilometer van het station”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

 ?? FOTO'S DIRK VERTOMMEN ?? Het museum verhuist naar het nieuwe station, dat nog volop in aanbouw
is. Het krijgt er een plekje in een ondergrond­se ruimte.
FOTO'S DIRK VERTOMMEN Het museum verhuist naar het nieuwe station, dat nog volop in aanbouw is. Het krijgt er een plekje in een ondergrond­se ruimte.
 ??  ?? Het museum verzamelde ondertusse­n zo’n 35.000 objecten.
Het museum verzamelde ondertusse­n zo’n 35.000 objecten.
 ??  ?? Oprichter Jef Heylen en voorzitter Bart Stroobants.
Oprichter Jef Heylen en voorzitter Bart Stroobants.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium