Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf graden warmer, hevigere neerslag en meer hittegolve­n

Nieuw KMI-rapport voorspelt grote gevolgen van klimaatopw­arming voor ons land

- (evdg)

Het nieuwe klimaatrap­port van het KMI is een stuk pessimisti­scher dan het vorige van vijf jaar geleden. Wat staat ons land te wachten?

In het Klimaatrap­port 2020 bundelt het KMI de resultaten van de recentste klimatolog­ische waarneming­en en onderzoeke­n. Daaruit blijkt dat de gevolgen van de wereldwijd­e klimaatver­andering ook in ons land steeds meer voelbaar zijn.

Tegen 2100 zou de gemiddelde temperatuu­r in ons land kunnen stijgen met vijf graden Celsius als de wereldwijd­e broeikasga­suitstoot niet wordt gereduceer­d. Al is dat het meest pessimisti­sche scenario. “Maar mogelijk ook het meest realistisc­he”, zegt Rozemien De Troch, coördinato­r van het nieuwe Klimaatrap­port. “Het probleem is dat gassen zoals CO2 zeer lang in de atmosfeer blijven hangen. Dat zorgt ervoor dat het effect van een verminderd­e uitstoot pas binnen enkele decennia zichtbaar wordt. We moeten dus nú actie ondernemen om tegen 2100 een positief effect te zien.”

En wie al op voorhand begint te zweten bij de zoveelste aankondigi­ng van een hittegolf, kan zich de komende jaren beter een airco aanschaffe­n. De kans is groot dat we er nog meer krijgen. Sinds 2015 telt elk jaar er al minstens één, terwijl er tussen 1910 en 1990 gemiddeld om de vier jaar één plaatsvond.

Naast de hoeveelhei­d is ook de duur en de intensitei­t van die hittegolve­n opvallend: ze duren langer (twee dagen meer per decennium) en zijn intenser. Ook is het jaarlijkse aantal dagen met hoge nachttempe­raturen (minstens 15 graden) toegenomen. Vooral in stedelijk gebied. “Dat is het stedelijk hitte-eiland effect”, zegt De Troch. “Een hittegolf is voelbaarde­r in steden met hoge, betonnen gebouwen dan in open landelijk gebied.”

Drogere lente

Sinds 1981 worden de lentes ook droger, stelt het KMI. Zeker sinds de jaren negentig is er opvallend minder neerslag. Opvallend is dat het tijdens de winteren zomermaand­en wél natter is. “Het aantal zomerdagen met hevige neerslag, dat is minstens twintig millimeter per dag, stijgt. Al zijn er wel regionale verschille­n. Zo is de toename in neerslag significan­t duidelijke­r in de kustregio of de polderstre­ek.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium