Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iemand bij justitie stal de roze diamant van 4 miljoen dollar”

Advocaat Pol Vandemeule­broucke haalt uit richting Antwerps parket én onderzoeks­rechter

- JORIS VAN DER AA

Strafpleit­er Pol Vandemeule­broucke heeft zwaar uitgehaald naar het Antwerpse parket en de onderzoeks­rechter. Die zouden een groot drugs- en witwasonde­rzoek tegen zijn cliënt Serge Muller hebben gefabricee­rd om de diefstal van een grote roze diamant “van 4 miljoen dollar” toe te dekken.

Gisteren kwam advocaat Pol Vandemeule­broucke aan het woord tijdens het proces tegen de Antwerpse zakenlui Serge Muller, Tony Gram en Bruno Melotte. Zij worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor lidmaatsch­ap van een criminele organisati­e en witwassen van crimineel geld. Vandemeule­broucke is de raadsman van wapen- en diamanthan­delaar Serge Muller. Muller is volgens het Openbaar Ministerie een soort internatio­nale topgangste­r die wapens zou hebben geleverd aan de Colombiaan­se rebellenbe­weging FARC. Zij zouden Muller met cocaïne hebben uitbetaald. Die cocaïne zou dan via vliegtuige­n en zeilschepe­n naar Europa zijn gesmokkeld. De opbrengste­n van die miljoenenz­wendel zouden dan door een internatio­naal netwerk van bedrijven zijn witgewasse­n. Het Openbaar Ministerie geeft toe dat er geen bewijzen zijn voor de hypothese dat wapens werden betaald met drugs, toch worden de verdachten vervolgd voor witwasprak­tijken.

Bazooka

Vandemeule­broucke haalde gisteren zijn bazooka boven, die hij vooral op de onderzoeks­rechter richtte, die er alleen op uit was om de scalp van Serge Muller en

Tony Gram aan zijn riem te hangen. De onderzoeks­rechter reisde volgens Vandemeule­broucke de halve wereld rond om de “meest waanzinnig­e verhalen” te onderzoeke­n. “De onderzoeks­rechter heeft het leven van mijn cliënt en zijn familie verwoest met al zijn verhalen over drugs en wapenlever­ingen aan de FARC. Van al die verhalen blijkt achteraf niets over te blijven.”

Voor Vandemeule­broucke staat het ook vast waarom Serge Muller, Tony Gram en Bruno Melotte al jaren achtervolg­d worden in dit dossier. Justitie nam tijdens een onderzoek tegen Melotte een exclusieve roze diamant in beslag. Toen Melotte werd vrijgespro­ken, moest de diamant terugkeren naar de eigenaar: Rex Diamonds van Serge Muller. De roze diamant keerde niet terug omdat er een nieuwe onderzoek tegen Muller en Melotte werd geopend.

“De diamant van 4 miljoen dollar kan niet terugkeren, want ze is gestolen door iemand binnen justitie. We kunnen dat bewijzen met stukken uit het dossier”, zegt Vandemeule­broucke. “De roze diamant blijkt volgens een expert van de Hoge Raad voor Diamant plots een witte diamant te zijn. Hoe kan dat?”

Vrijspraak gevraagd

Vandemeule­broucke was niet alleen vernietige­nd voor de onderzoeks­rechter, ook het parket kreeg ervan langs. “Als blijkt dat je fout zat, wees dan manmoedig en geef je fout toe. En blijf deze mensen niet vervolgen, alleen omdat je twee gefortunee­rde zakenmanne­n wil pakken. In dit dossier werden ten onrechte levens verwoest. Het wordt tijd dat de balans wordt hersteld. De magistrate­n die deze verwoestin­gen hebben aangericht, moeten daarvoor gesanction­eerd worden. Ik vraag dan ook de vrijspraak voor mijn cliënt.”

Pol Vandemeule­broucke

Advocaat van Serge Muller

“We kunnen de diefstal bewijzen met stukken uit het dossier.”

 ?? FOTO BELGA ?? Advocaat Pol Vandemeule­broucke.
FOTO BELGA Advocaat Pol Vandemeule­broucke.
 ?? FOTO RR ?? Bruno Melotte, zijn vrouw Marjorie en Serge Muller.
FOTO RR Bruno Melotte, zijn vrouw Marjorie en Serge Muller.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium