Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-rijkswacht­baas Willy Van Mechelen riskeert 2 jaar cel in witwasdoss­ier

- (vdaa)

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar celstraf geëist tegen exrijkswac­hter en drugstrafi­kant Willy Van Mechelen (77). Van Mechelen is een van de 46 verdachten in een groot crimineel netwerk van witwassers en geldkoerie­rs.

Ex-rijkswacht­baas Willy Van Mechelen werd twee weken geleden gearrestee­rd als hoofdverda­chte in een groot federaal onderzoek naar de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen.

Gisteren moest Van Mechelen voor de rechter verschijne­n wegens het witwassen van drugsgeld. De zaak is het gevolg van een onderzoek van enkele jaren geleden. Van Mechelen werd in Nederland opgepakt met 320.000 euro cash in zijn auto. Het Openbaar Ministerie vorderde tegen de voormalige rijkswacht­er een celstraf van twee jaar.

Van Mechelen speelde in dit verhaal een eerder bescheiden rol in een veel groter witwasnetw­erk in de Joodse buurt van Antwerpen. Volgens het Openbaar Ministerie waste het criminele netwerk, waarvan 46 leden voor de rechter moesten verschijne­n, bijna 9 miljoen euro drugsgeld van ZuidAmerik­aanse drugskarte­ls wit. Tegen de organisato­ren vorderde het parket vijf jaar cel.

Niet aanwezig

Van Mechelen, die sinds zijn arrestatie in de nieuwe drugszaak in de gevangenis zit, was niet aanwezig in de rechtbank. Hij liet zich vertegenwo­ordigen door zijn raadsman. Tijdens het onderzoek verklaarde Van Mechelen dat hij erin geluisd zou zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium