Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was gewoon niet meer leefbaar”

Alpheus schakelt op van bistro naar gastronomi­sch restaurant

- www.alpheusbis­tro.be, Jan Moorkensst­raat 80 Berchem JOHAN VAN BAELEN

De horeca bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen en een eventuele quarantain­e zal daar zeker geen goed aan doen. Om te overleven schakelen sommige restaurant­s een versnellin­g hoger. Ze veranderen hun formule en kiezen resoluut voor meer kwaliteit. Zo bijvoorbee­ld Alpheus in Berchem en Felix Food Klub op ’t Eilandje.

Alpheus maakte van de coronaslui­ting gebruik om van een buurtbistr­o door te groeien naar een gastronomi­sch restaurant. “Het was dat of niet overleven”, zegt eigenaar Dave De Causemaeke­r.

Restaurant Alpheus heeft al enkele groeischeu­ten achter de rug. Toen Dave De Causemaeke­r (48) het etablissem­ent twaalf jaar geleden overnam, heette het nog Stadionnek­e. “Het was 2008, een scharnierj­aar voor de buurt. Het Alpheusdal, de feestzaal hier tegenover, werd gesloopt en maakte plaats voor een appartemen­tsgebouw. Na de overname van het Stadionnek­e had ik dus snel een nieuwe naam gevonden. Buurtbistr­o Alpheus was geboren. We hadden een kleine kaart en vooral onze acties, bijvoorbee­ld een spaghetti voor 9 euro, sprongen er voor velen uit.”

Maar de coronacris­is veranderde veel. Het aantal plaatsen werd meer dan gehalveerd. Van 48 naar 24 mensen binnen. Buiten van 42 naar 22 en niemand aan de toog. “We organiseer­den een takeaway en een ontbijt. Dat werkte, maar het was toch ‘gene vette’.”

“Met pijn in het hart heb ik dan stilaan afscheid genomen van de buurtbistr­o. Wilden we overleven, moesten we het roer omgooien. Met minder stoelen was het gewoon niet meer leefbaar. We hebben er een restaurant van gemaakt, met nieuwe meubels, een opwaarderi­ng van de keuken en een nieuw keukenteam.”

Dave trok Stijn Rottier (28) aan, gepokt en gemazeld in keukens met naam. Stijn heeft veel opgestoken van Piet Huysentruy­t (Likoké), Viki Geunes (Zilte) en enkele Nederlands­e chefs. Hij moet een gastronomi­sche boost geven aan het restaurant. “Ik wil gerechten bereiden die ik het liefst zelf eet. Denk aan Ciro’s, Au Vieux Port, Las Manas. Ik breng de klassieke keuken maar dan een tikkeltje anders. Toch prent ik me voortduren­d de les in van Peter Goossens: de jus en de cuisson

(gaarheid, red.) zijn het belangrijk­ste. Onze gasten zeggen me dat ze de oude stempel herkennen in mijn bordelaise­saus (saus met

bordeaux, red.), die ik dan afwerk met bieslook en stukjes beenmerg.” “Na stages in Zwitserlan­d en de VS denk ik zoveel mogelijk na over no waste – geen afval. Het is belangrijk te weten welk traject een product aflegt. Daarom heb ik in Zwitserlan­d ook nog even bij een slager gewerkt”, aldus Stijn.

Intussen zijn Stijn en Dave ook zakenpartn­ers geworden. Ze stappen samen in het project Fortuin in Kontich, een compleet nieuw café-restaurant dat in de plaats komt van de oude In de Fortuin.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dave De Causemaeke­r en chef-kok Stijn Rottier
FOTO JORIS HERREGODS Dave De Causemaeke­r en chef-kok Stijn Rottier

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium