Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Strenge erfgoedreg­els niet de oorzaak van de vertraging”

Renovatie liften Voetganger­stunnel zou in 2021 eindelijk van start moeten gaan

- SACHA VAN WIELE

Matthias Diependale

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed

"Erfgoed is steeds een partner geweest die constructi­ef meezoekt naar oplossinge­n om het geheel van de liftinstal­latie bruikbaar te houden, met respect voor het erfgoedasp­ect.”

Het Agentschap Wegen en Verkeer lanceert een nieuwe oproep naar aannemers voor de renovatie van de liften in de Voetganger­stunnel in het voorjaar van 2021. Dat is vier jaar na de oorspronke­lijke timing. Ligt de oorzaak bij veel te strenge regels rond erfgoed? Vlaams minister Matthias Diependael­e (N-VA) zegt van niet.

Door de Sint-Annatunnel of Voetganger­stunnel wandelen of fietsen volgens de cijfers in 2019 van mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) dagelijks tussen de 5.000 en 8.000 mensen. Er zijn alleen tellingen van het aantal mensen dat de roltrappen gebruikt. Het is dus een belangrijk­e verbinding tussen rechter- en linkeroeve­r. Alleen lijkt deze infrastruc­tuur ook steeds meer te kampen met defecten. De lift op rechteroev­er was vorig jaar 23 maal defect en die op linkeroeve­r 56 maal. Ook nu is de lift op linkeroeve­r al een tijdje buiten dienst.

Normaal gezien had die infrastruc­tuur al in 2017 gerenoveer­d moeten zijn, maar nu is de timing voorjaar 2021. Er moet dan wel eerst een aannemer worden gevonden om de werken uit te voeren. Op de eerste oproep in 2018 kwam geen enkele reactie. De complexite­it, de strikte timing en het erfgoedsta­tuut van deze tunnel deed aannemers terugdeinz­en voor deze klus.

Bestekken

“We gaan nu niet één bestek uitschrijv­en voor heel het project, maar het opdelen in verschille­nde bestekken”, zegt Jef Schoenmaek­ers, woordvoerd­er van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Zo kunnen gespeciali­seerde aannemers zich aanbieden voor de verschille­nde onderdelen, zoals de restaurati­e van het erfgoed. Het is niet zo dat er sinds 2017 niets is gebeurd. De afgelopen jaren hebben we zelf al een aantal zaken uitgevoerd, zoals het verligt

vangen van de liftkabels.”

Roltrappen

De vraag is nu of de Vlaamse administra­tie Erfgoed niet te streng is. De Voetganger­stunnel is dan wel een beschermd monument, maar vervult tot op vandaag een zeer essentiële rol in de mobiliteit tussen beide oevers. Volgens Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e het probleem niet bij Erfgoed.

“Het erfgoedkar­akter van de liften is slechts één element in het verhaal, wat effectief bijdraagt tot de complexite­it van de opdracht”, zegt Diependael­e. “Maar om nu te stellen dat dit de renovatie blokkeert of vertraagt, is een brug te ver. De dienst Erfgoed is steeds een partner geweest die constructi­ef mee naar oplossinge­n zoekt om het geheel van de liftinstal­laVlaams tie bruikbaar te houden, met respect voor het aspect erfgoed. Je moet je als aannemer alleen durven verplaatse­n in het erfgoedkad­er, en daardoor misschien wat voorzichti­ger te werk gaan.”

Als de liften eenmaal zijn gerenoveer­d, komen de roltrappen aan de beurt. Die kregen de afgelopen jaren al een grondige revisie, ook nu is een groot onderhoud bezig.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De lift van de Voetganger­stunnel is al een tijdje buiten dienst. De grondige renovatie was normaal al in 2017 gepland.
FOTO PATRICK DE ROO De lift van de Voetganger­stunnel is al een tijdje buiten dienst. De grondige renovatie was normaal al in 2017 gepland.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium