Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Karen François eerste huiskunste­naar van MAS

Kunstenaar wil jongeren meer betrekken bij erfgoed

-

Het MAS heeft sinds gisteren voor een jaar lang een ‘artist in residence’ of huiskunste­naar: Karen François (29). Ze is vooral bekend van haar ludieke commentaar op het dagelijkse leven op Instagram. Ze gaat aan de slag met vijftien jongeren om een jeugdige visie op erfgoed in het museum binnen te brengen.

Karen François woont in Antwerpen en is ook content creator bij VRT. Ze is ook bekend van haar Instagrama­ccount en van haar webshop ‘Koaren’. Daar verkoopt ze producten die in lijn liggen met haar droge humor, zoals draagtasse­n waarop in grote letters ‘ik wil naar huis’ staat, een deurmat met het opschrift ‘voor wa is ‘t’ of een mondmasker met ‘te dicht’. Ze werd woensdag niet toevallig op haar verjaardag voorgestel­d als ‘artist in residence’.

MAS in Jonge Handen

Karen zal een jaar lang het speerpunt worden van de vernieuwde werking van ‘MAS in Jonge Handen’. Dat is de jongerenwe­rking van het museum die sinds 2011 bestaat. Tot nu toe was de werking vooral op enkele evenemente­n gericht. Met Karen François start nu een nieuwe campagne waarbij het MAS probeert te achterhale­n hoe jongeren erfgoed zien en hoe dat best gepresente­erd wordt. Wat van vandaag moet beschouwd worden als hedendaags erfgoed en moet dan ook bewaard worden, ook dat probeert François van de jongeren te weten te komen.

Via QR-codes in een campagne die woensdag gelanceerd werd in het straatbeel­d, komen jongeren op een website terecht waar ze hun mening kunnen geven. François zal daarmee aan de slag gaan en zo wil ze de inhoud van de collectie van het MAS aantrekkel­ijker proberen te maken voor jongeren, mogelijk met een kwinkslag hier en daar. Vervolgens gaat ze een kunstwerk, evenement of installati­e rond die jeugdige visie op erfgoed maken.

Nog tien jongeren gezocht Deze eerste ‘artist in residence’

van het museum wordt in een maandelijk­se vergaderin­g bijgestaan door het team van MAS in Jonge Handen, dat uit vijftien jongeren van tussen de 16 en de 26 jaar bestaat. Het MAS is op zoek naar tien nieuwe leden voor dat team, dat een weerspiege­ling van de samenlevin­g moet zijn. Kandidaten mogen zich melden.

 ?? FOTO'S NOORTJE PALMERS, BELGA ?? Karen François, de nieuwe ‘artist in residence’ van het MAS.
FOTO'S NOORTJE PALMERS, BELGA Karen François, de nieuwe ‘artist in residence’ van het MAS.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium