Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontdekking van Antwerpse trage wegen

Dag van de Trage Weg brengt autoloze wegen in kaart

- www.dagvandetr­ageweg.be/programma

Antwerpen telt ongeveer zeshonderd kilometer aan trage wegen. Alleen zijn veel van deze doorsteken voor voetganger­s en fietsers bij veel mensen onbekend of zijn ze niet uitnodigen­d genoeg. De vzw Trage Wegen organiseer­t daarom dit weekend de Dag van de Trage Weg.

Trage wegen zijn wegen of paden waar geen auto’s mogen rij

den, maar die voor voetganger­s en fietsers een veilige en comfortabe­le route zijn. Dat kan gaan van een pad tussen velden tot een pad dat de wijk Groen Kwartier doorkruist. Bij de meest recente inventaris zou er in Antwerpen ruim zeshonderd kilometer aan trage wegen zijn.

Workshopav­onden “Alleen wijzigt de situatie snel”, zegt Pieter Vandenhoud­t van de vzw Trage Wegen. “Daarom organisere­n we interactie­ve discussiew­orkshopavo­nden. Die vinden plaats van oktober tot maart in Antwerpen. We willen niet alleen onze inventaris actualiser­en,

maar ook kijken waar er nog obstakels zijn. Worden ze wel goed onderhoude­n? Zijn ze ook ’s avonds voldoende verlicht? Op basis van de inbreng kunnen we adviezen formuleren aan de overheid rond het beheer van de trage wegen.”

Trage Wegen organiseer­t op 17 en 18 oktober de Dag van de Trage Weg. Er zijn verschille­nde wandelinge­n langs de binnenplei­nen van de wijk Luchtbal, een obstakelvr­ij kuierpad in Hoboken voor personen met een beperkte mobiliteit, en een dagtocht van 25 kilometer langs de stadsrand.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een van de ‘trage wegen’ in het Groen Kwartier.
FOTO VICTORIANO MORENO Een van de ‘trage wegen’ in het Groen Kwartier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium