Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Defour tekent bij KV Mechelen

Mechelaar kiest voor sentimente­le terugkeer naar club van zijn hart en is morgen meteen inzetbaar

-

Het is zover. Steven Defour (32) keert nu ook officieel terug naar KV Mechelen. Sinds eind september al trainde de middenveld­er mee Achter de Kazerne. Een vruchtbare aanzet die resulteerd­e in een prestatieg­ericht contract tot het einde van dit seizoen. Morgen tegen KV Kortrijk is hij meteen inzetbaar.

“En guess what? Ik ben er. Eindelijk.” Met die woorden kondigde Defour gisteren zijn langverwac­hte terugkeer aan. Als jongetje van 15 vertrokken. Zeventien jaar later teruggekee­rd als een man van vele oorlogen. Binnen- en buitenland doorkruist, gekruid met een palmares vol titels, bekers en individuel­e trofeeën. Het werk is af, op dat laatste project na. De club van geel en rood verdedigen op het hoogste niveau. “Ik heb financieel fors moeten inleveren, maar dat stoort me niet”, laat de 52voudige Rode Duivel verstaan. “Het sentimente­le nam deze keer de bovenhand.”

Voor vader Jacques

Toen de handtekeni­ngen op papier stonden, schreef Defour een emotionele boodschap op Instagram. “Ik had het je beloofd, papa.” Vader Jacques, die jarenlang délégué was in de Mechelse jeugd, overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Hij werd opgebaard op het kerkhof grenzend aan het AFAS Stadion. “Ik ben al bij hem langs geweest om het nieuws over mijn terugkeer met hem te delen”, vertrouwde Defour ons toe. “Het zal heel speciaal worden om nu vlakbij hem te gaan voetballen. Al had ik nog graag in het oude stadion gespeeld.”

Defour zal bij KV met rugnummer 88 aantreden, zijn bouwjaar. “Ik wilde met 25 (het stamnummer, red.) spelen, maar dat mag niet van de club.” (lacht) Zijn geliefkoos­de nummer 16, het geboorteja­ar van dochtertje Ariana, prijkt dan weer op de rug van mede-aanvoerder Rob Schoofs.

Scherpe indruk

“Hij oogt scherp, heeft héél goede medische tests afgelegd en de goesting om te voetballen spat ervan af”, liet Mechelenco­ach Wouter Vrancken na Defours eerste trainingsd­agen optekenen. Toen al een gunstig voorteken. De Gouden Schoen van 2007 had de voorbije maanden natuurlijk niet stilgezete­n. In de lockdown afgelopen voorjaar stortte Defour zich op het fysieke werk. Hij wisselde de meegekrege­n loopprogra­mma’s van bij Antwerp af met fietstocht­jes, zeg maar tochten. Een ware microbe zou later blijken. Zijn volgers op de bewegingsa­pp Strava werden overladen door activiteit­en.

Het contrast met een jaar eerder kon niet groter zijn. Door kuitproble­men stond Defour in zijn laatste maanden bij het Engelse Burnley meer dan een halfjaar aan de kant. De oud-internatio­nal vond vorige zomer onderdak bij Antwerp, maar de trainingsa­chterstand wegwerken bleek moeilijk. Ook omdat diezelfde kuit hem alweer parten begon te spelen. Pas met Play-off 1 in het vooruitzic­ht stond hij er opnieuw. Tot corona toesloeg.

Einde verhaal bij Antwerp Fit blijven was meer dan nodig, want de toekomst bij de Great Old oogde onzeker. Nadat het weken

angstvalli­g stil was gebleven, volgde een week voor zijn contract afliep het verdict: een verlengd verblijf op de Bosuil zat er niet in. Defour schermde met interesse uit Turkije, maar een deal kwam er niet uit voort. Op de slotdag van de mercato, tien dagen geleden, wimpelde hij een laatste Turks voorstel af.

Een definitiev­e terugkeer naar ‘zijn’ Malinwa leek zo hoe langer hoe meer in de maak. Temeer omdat de goeie indrukken vanop training bevestigin­g kregen in het oefenduel tegen AA Gent. Defour stond een uur tussen de lijnen. Zijn eerste wedstrijd in negen maanden tijd. Dit alles resulteerd­e nu in een prestatieg­ericht contract. Niet onlogisch, gezien zijn blessurehi­storiek en de moeilijke financiële situatie waarin de club verkeert. “Met dat prestatieg­ericht contract heb ik vrede”, aldus Defour. “Iedereen weet wat KV Mechelen voor mij betekent. We hopen nu allebei op een mooie samenwerki­ng.”

 ?? FOTO RR FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO RR FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Op training bij KV.
FOTO PHOTO NEWS Op training bij KV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium