Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nooit eerder in zo’n goede vorm aan de start gestaan”

Lotte Kopecky wil net als zondag in Gent-Wevelgem ook in Ronde meestrijde­n voor zege

- KAREL LEMMENS

Afgelopen zondag schreven Jolien D’hoore en Lotte Kopecky Belgische wielergesc­hiedenis bij de vrouwen door in GentWevelg­em als nummers één en twee te finishen. Kopecky hoopt daar nu zondag een vervolg aan te breien in de Ronde van Vlaanderen.

“Ik heb woensdag nog een vijftal uur getraind op het parcours van de Ronde”, zegt de 24-jarige renster uit Niel, die volgend seizoen Lotto-Soudal inruilt voor het team van CCC-Liv. “Ik heb mijn ogen tijdens de verkenning goed de kost gegeven, dat kan me zondag goed van pas komen. Ik heb ook enkele keren goed doorgetrok­ken en dat stelde me gerust. Ik rij al enkele weken op de top van mijn kunnen en ervaar nog absoluut geen verval. Nooit eerder heb ik in een betere conditie aan de start van de Ronde van Vlaanderen gestaan.”

Lieselot Delcroix liet zich vorige zondag als cocommenta­tor tijdens de tv-uitzending ontvallen dat Jolien D’hoore moet hopen op een sprint met een klein groepje, terwijl jij eerder gebaat zou zijn bij een afvallings­koers.

Lotte Kopecky: “Een zware koers zou inderdaad in mijn voordeel spelen. Al wil ook ik graag met een klein groepje naar de streep, hoor. Na zo’n wedstrijd kan mijn spurt een wapen zijn. In Gent-Wevelgem heeft de ploeg van Jolien

D’hoore het perfect gespeeld en mij verplicht om van te ver aan de eindspurt te beginnen, waardoor Jolien me finaal vlot kon remonteren. Tot een tactische spurt zie ik het zondag evenwel niet komen. In Gent-Wevelgem moesten we twee keer de Kemmelberg over, waarna er een vlakke finale wachtte. In de Ronde van Vlaanderen volgen de hellingen elkaar in sneltempo op en ligt de Paterberg op een tiental kilometer van de streep. Met mijn huidige conditie schrikt dat veel zwaardere parcours me zeker niet af. Integendee­l zelfs.”

In tegenstell­ing tot in Gent-Wevelgem komen de Nederlands­e toppers zondag wel aan de start. Dat zal ook wel een verschil maken.

“Hoe meer favorieten er aan de start komen, hoe meer ze naar elkaar zullen kijken. Dat kan evengoed in mijn voordeel als in mijn nadeel uitvallen. Al maak ik me geen illusies. Mocht ik er op het einde nog bij zijn, dan gaan ze er alles aan doen om me kwijt te spelen. Ze weten natuurlijk ook dat ze in een spurt altijd rekening met mij moeten houden.”

Bij een normale editie van Vlaanderen­s Mooiste staat er een zee van volk langs de kant. Nu zal je bij wijze van spreken alleen je eigen adem horen. Dat moet toch voor een heel andere beleving zorgen.

“Als de piste in Gent volzit,

wordt er geroepen en getierd en is er altijd luide muziek. Wil je geloven dat ik daar niets van opvang als ik daar rondrijd? Op de Oude Kwaremont dringt dat lawaai wel helemaal tot me door. Dus ja, het zal zondag wel degelijk heel vreemd aanvoelen. Of het invloed zal hebben op mijn prestatie, weet ik niet. Ik wil dat niet onderschat­ten, maar evenmin overschatt­en. In de eerste plaats reken ik op superbenen, vooral dat zal bepalen tot wat ik zondag in staat zal zijn.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Lotte Kopecky woensdag met enkele ploegmaats tijdens de verkenning van de Ronde van Vlaanderen op de Oude Kwaremont.
FOTO PHOTO NEWS Lotte Kopecky woensdag met enkele ploegmaats tijdens de verkenning van de Ronde van Vlaanderen op de Oude Kwaremont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium