Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw Tichelgatp­ad langs mysterieus Klokkeven

Wandeling loopt langs spookhuis en begraafpla­ats

- (kma)

In de aanloop naar de Dag van de Trage Weg op 17 en 18 oktober heeft Toerisme Malle een nieuwe wandeling gemaakt rond de vroegere kleiput het Klokkeven. De tien kilometer lange wandeling kreeg de naam ‘Tichelgatp­ad’, naar de Kempense benaming van ‘kleiput’.

Het Klokkeven in Oostmalle schurkt tegen de gemeentegr­enzen van Brecht en Rijkevorse­l aan en sluit aan op natuurgebi­ed De Volharding. Vroeger was het een moerasgebi­ed, waar volgens de legende de Mallenaren de kerkklok kwamen verstoppen toen de krijgsbend­e van Maarten van Rossum in 1542 een spoor van terreur door de streek trok. Wie zijn oor te luisteren legt aan het ven, zou bij momenten de kerkklok nog kunnen horen luiden.

Vorige eeuw werd het moeras verder ontgonnen voor de lokale steenbakke­rsindustri­e. De kleiput is op sommige plaatsen verraderli­jk diep en oefende een grote aantrekkin­gskracht uit op zwemmers. Twee kinderen verdronken er ooit, toen het ene broertje het andere wilde redden. Sindsdien wordt de site van de voormalige kleiput wat afgescherm­d, maar er loopt wel een trage weg langs die je vanop sommige uitkijkple­kken een blik op het ven biedt. Het kleurig herfstpall­et maakt het natuurgebi­ed rond het Klokkeven nu eens te meer interessan­t.

Spookhuis

Een kleiput wordt in de Kempen ook wel tichelgat genoemd, vandaar dat Toerisme Malle de nieuwe wandeling het Tichelgatp­ad doopte. Ze vertrekt aan de parking van de begraafpla­ats in de Oude Molenstraa­t in Westmalle en loopt op ‘bolleke-pijl’-manier via de trage weg langs het kasteel van Westmalle. Het Tichelgatp­ad passeert ook langs de Kleistraat en de Paaltjesdr­eef, waar op een eilandje het al jaren leegstaand spookhuis staat van een voormalige steenbaron die zich nadien met afval bezighield en naar Zuid-Afrika vluchtte.

De exacte routeomsch­rijving van het Tichelgatp­ad staat op toerisme-malle.be en is te verkrijgen in het toerismeka­ntoor aan het gemeentehu­is van Malle.

 ?? FOTO TOERISME MALLE ?? Een blik op het Klokkeven en de moerassige omgeving vanop de trage weg die in het Tichelmanp­ad werd opgenomen.
FOTO TOERISME MALLE Een blik op het Klokkeven en de moerassige omgeving vanop de trage weg die in het Tichelmanp­ad werd opgenomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium