Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klinieken starten opvallende zoektocht naar medewerker­s

Ziekenhuiz­en kreunen onder personeels­tekort

- FOTO RR FOTO RR JEF WIJCKMANS

De ziekenhuiz­en kampen met een personeels­tekort. De verlenging van de opleidings­duur van verpleegku­ndigen en de huidige coronapand­emie zorgen voor minder kandidaten en meer werkdruk. Het dwingt ook ziekenhuiz­en van AZ Rivierenla­nd om extra aanwerving­scampagnes uit te werken.

Via een persberich­t kondigt AZ Rivierenla­nd, met afdelingen in Reet (Rumst), Bornem en Willebroek, een opvallende, frisse wervingsca­mpagne aan. De nood aan bijkomend personeel is groot. Het gaat vooral om verplegend personeel, maar ook op het operatiekw­artier, de medische beeldvormi­ng, de IT-afdeling en zelfs de technische dienst komen ze handen te kort.

“De nood is het grootst bij onze dienst verplegend personeel”, zegt woordvoerd­er Sofie Vermeulen.

“De hoofdreden is dat hun opleiding van drie naar vier jaar werd opgetrokke­n. Dat betekent dat we dit jaar eigenlijk amper nieuwe krachten kunnen rekruteren. Daar komt nu de coronacris­is bij die de werkdruk sterk verhoogt.”

Helden uit de zorg

Met ruim 1.500 medewerker­s is AZ Rivierenla­nd een van de grote werkgevers in de regio. Opvallende affiches van de nieuwe wervingsca­mpagne spelen in op de appreciati­e van de gewone mensen, die afgelopen voorjaar witte doeken en affiches aan het raam hingen en om acht uur ’s avonds applaudiss­eerden om de helden uit de zorgsector te bedanken.

“We zetten onszelf in de kijker via een beeld dat naar die heldensteu­n verwijst”, zegt personeels­directeur Ellen De Vos. “We voeren hiermee campagne op sociale media en het zal ook op onze dienstvoer­tuigen in het straatbeel­d te zien zijn.”

Met een actie ‘Refer a Friend’ moedigt AZ Rivierenla­nd eigen medewerker­s aan om nieuwe collega’s aan te brengen. Als een collega iemand aanbrengt voor een openstaand­e functie, dan wordt zijn/haar team beloond met een cadeaubon van 250 euro. Verder neemt de ziekenhuis­groep ook deel aan de online jobbeurs Jobvillage op 20, 22 en 24 oktober.

Andere klinieken

Ook in andere klinieken begint het tekort aan medewerker­s nijpend te worden en is de zoektocht naar extra personeel aangescher­pt. Anke De Ruyter van AZ Klina Brasschaat zegt dat ook bij hen naar bijkomend verplegend personeel gezocht wordt. Eenzelfde verhaal bij Els Cornelis, woordvoerd­er van AZ Sint Jozef in Malle. “Onze kliniek telt in totaal zevenhonde­rd personeels­leden waarvan momenteel toch zeker een twintigtal plaatsen onbezet blijven.”

Ook bij AZ Monica in Deurne is de nood naar vooral verplegend personeel erg groot. “Net als bij AZ Rivierenla­nd starten we eerstdaags met een opvallende wervingsca­mpagne”, zegt stafmedewe­rker Katrin Vandael. “Naast een tiental onbezette plaatsen op diverse diensten hebben we een vacature lopen voor ruim dertig verpleegku­ndigen. Met de winter voor de deur en de mogelijk verdere escalatie van corona kunnen we die krachten zeker gebruiken.”

Bij het UZA in Edegem is de teneur iets positiever. Ook zij zijn steeds op zoek naar nieuwe, bijkomende werkkracht­en. Toch is het procentuee­l tekort er volgens de woordvoerd­er lang niet zo groot als in de klinieken in de Rupelstree­k en Klein Brabant. Die ondervinde­n meer concurrent­ie van farmaceuti­sche bedrijven in de buurt.

“Het klopt dat wij in onze onmiddelli­jke buurt bedrijven hebben zoals Alcon, Novartis en Pfizer en we vissen uiteraard in dezelfde vijver”, zegt Ellen De Vos van AZ Rivierenla­nd. “Dat laat zich toch wel voelen op het vlak van medische laboranten.”

https://werkenbij.azrivieren­land.be

Ellen De Vos

Personeels­directeur

“We zetten onze helden in de kijker.”

 ??  ?? De opvallende affichecam­pagne van AZ Rivierenla­nd.
De opvallende affichecam­pagne van AZ Rivierenla­nd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium