Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brasserie Wouter sluit deuren

Wouter Van Tichelen blikt samen met zijn zuster Rosalie terug op 14 jaar restaurant in Stabroek Chef vertrekt naar vijfsterre­ncomplex The Botanic Sanctuary

- ERIK VANDEWALLE

Wouter Van Tichelen (37) zet een punt achter Brasserie Wouter en trekt als executive chef naar het nieuwe vijfsterre­nhotelcomp­lex The Botanic Sanctuary op het Elzenveld in het hartje van Antwerpen, waar hij klassieke keuken en gedistinge­erde hapjes gaat serveren in The Botanic Restaurant en The Botanic Bar. Zus Rosalie (28), die in Brasserie Wouter de zaal deed en al een diploma Jeugdzorg bezit, gaat zich omscholen om in het basisonder­wijs aan de slag te kunnen. Samen blikken ze terug op 14 jaar restaurant houden in Stabroek.

“Veertien jaar geleden startte ik samen met zus Veerle en schoonbroe­r Tim Meuleneire in het toenmalige restaurant De Watergraaf met een gloednieuw­e zaak: De Koopvaardi­j. Zowel Tim als ik had een opleiding genoten in sterrenzak­en over heel Europa en zelfs daarbuiten. Zelf was ik onder meer aan de slag geweest in De Karmeliet in Brugge en het Hof van Cleve in Kruishoute­m. Tim stond achter het fornuis in onder meer Villa Belrose in Saint-Tropez. De combinatie van deze ervaringen met onze ambitie moest de motor van onze ondernemin­g worden”, vertelt Wouter Van Tichelen.

Een geslaagde gok, want binnen de kortste keren sleepten de jonge chefs hun eerste Michelinst­er in de wacht en werd De Koopvaardi­j het eerste sterrenres­taurant in de Polder. Maar de economisch­e crisis aan het eind van het vorig decennium speelde ook De Koopvaardi­j parten en na zes jaar moest het restaurant de deuren sluiten. In die relatief korte periode ontving De Koopvaardi­j heel wat gastronomi­sche klanten uit binnen- en buitenland. Zo hebben

Wouter en Rosalie leuke herinnerin­gen aan een groep Russische zakenlui. “Ze kwamen lunchen, bestelden een vijfgangen­menu en vroegen naar de beste wijnen, terwijl hun chauffeurs in de wagens wachtten. Na amper een uurtje was de lunch voorbij en vertrok het gezelschap omdat het nog een vliegtuig moest halen. Een week later kreeg ik een Engelstali­g telefoontj­e uit Moskou. De secretares­se van onze Russische klant vroeg me of we zin hadden om voor de verjaardag van zijn vrouw te koken, voor een twintigtal gasten. We moesten instaan voor alles en het feest zou doorgaan in een villa in het zuiden van Frankrijk. Koken is één, maar daar ter plekke aan de juiste ingrediënt­en geraken, is nog iets anders. Onze vaste visleveran­cier zorgde voor een koelwagen en in De Koopvaardi­j bereidden we zo veel als mogelijk voor. In Frankrijk logeerde heel ons team in een klein hotelletje dicht bij de Russische villa, waar alles door securityme­nsen werd gecontrole­erd. Het werd een belevenis waar we nu nog altijd over spreken”, legt chef-kok Wouter uit.

Wafels voor de vriendjes

Een jaar na de sluiting van De Koopvaardi­j besloten Wouter en zijn zus Rosalie toch weer met een eetgelegen­heid te beginnen die de naam Brasserie Wouter meekreeg. “Al van kindsbeen af wist Wouter dat hij kok wilde worden. Op zijn verjaardag­sfeestjes speelde hij niet constant met zijn vriendjes, maar stond hij ook in de keuken om voor hen wafels te bakken”, vertelt Rosalie. “Koken is inderdaad altijd mijn passie geweest. Nu nog altijd. In de brasserie mikten we op een heel ander cliënteel, maar de inzet om het beste voor onze klanten op tafel te krijgen, is altijd gebleven. Samen bouwden we een grote groep vaste klanten op”, aldus Wouter.

“Met de brasserie sloten we veel directer aan bij de plaatselij­ke gemeenscha­p. Dat gaf een heel ander gevoel, het ging er meer familiair aan toe. We kenden onze klanten en zij kenden ons”, vult Rosalie aan. Maar nu is Stabroek zijn bekendste chef-kok dus kwijt. “Nog niet helemaal. 19 december wordt onze laatste restaurant­dag. Het afhaalrest­aurant blijft daarna nog even doorgaan, al zeker tot en met de kerstperio­de”, verzekeren broer en zus Van Tichelen.

https://brasseriew­outer.be/

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Rosalie en Wouter Van Tichelen.
FOTO ERIK VANDEWALLE Rosalie en Wouter Van Tichelen.
 ?? FOTO EVDW ?? Brasserie Wouter is aan zijn laatste weken toe.
FOTO EVDW Brasserie Wouter is aan zijn laatste weken toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium