Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinesist randde patiëntes aan

Hof van beroep

-

Het hof van beroep heeft een 44jarige kinesist uit Mortsel veroordeel­d tot twintig maanden cel met uitstel voor het aanranden van drie patiëntes. Het hof bevestigde daarmee de straf in eerste aanleg. De veertiger had in 2017 al eens zes maanden cel met uitstel gekregen voor gelijkaard­ige feiten.

De beklaagde werkte van 2011 tot 2016 in het psychiatri­sch ziekenhuis Sint-Amadeus in Mortsel. De slachtoffe­rs moesten bij hem kinesither­apie volgen. Een van hen verklaarde dat hij heel familiair met haar omging en vragen stelde over haar privéleven. De massageses­sies duurden ook steeds langer en werden seksueel getint. Bij een sessie werden haar borsten vastgegrep­en.

Een ander slachtoffe­r verklaarde eveneens dat hij bij het masseren van haar rug steeds tot aan haar borsten kwam. Wanneer hij haar nek masseerde, kwam hij dicht bij haar staan en duwde hij zijn kruis in haar gezicht. Hij streelde ook haar oren. Zij had het tijdens een groepssess­ie ter sprake gebracht, maar de begeleidst­er had het weggelache­n.

Ook bij het derde slachtoffe­r waren de massages van haar nek en rug geleidelij­k aan verplaatst naar de zijkant van haar borsten. Zij vond dat niet normaal en zette de behandelin­g stop. De drie slachtoffe­rs dienden op 29 december 2017 officieel klacht in, nadat ze van het ziekenhuis vernomen hadden dat hun kinesist een maand daarvoor veroordeel­d was voor grensovers­chrijdend gedrag bij twee andere patiëntes.

De beklaagde heeft de feiten altijd ontkend. Hij trok de geloofwaar­digheid van de slachtoffe­rs in twijfel en stelde dat ze uit waren op een schadeverg­oeding en tegen hem samenspand­en. Het hof vond de slachtoffe­rs wél geloofwaar­dig. “De gestelde handelinge­n zijn ernstig en horen niet thuis bij een correcte uitoefenin­g van profession­ele massages. Beklaagde maakte schromelij­k misbruik van zijn vertrouwen­s- en gezagsposi­titie als kinesist.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium