Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oorlogsexp­o hernomen in kasteel de Renesse

Slechts 200 bezoekers toegelaten op Monumenten­dag

- (kma)

Goed nieuws voor wie op 13 september geen van de tweehonder­d beschikbar­e tijdsloten kon bemachtige­n voor de tentoonste­lling rond de Tweede Wereldoorl­og in het kasteel de Renesse tijdens de Open Monumenten­dag. Een deel van de expo is vanaf dit weekend te bezichtige­n tijdens de openingsur­en van het kasteelcaf­é.

De expo rond de Tweede Wereldoorl­og in het kasteel de Renesse in

Oostmalle was een van de meest succesvoll­e activiteit­en van de afgelopen Open Monumenten­dag in onze regio. Gedeelteli­jk omdat er heel weinig te bezoeken viel in het Antwerpse, maar ook gewoon omdat er hard aan gewerkt was door de werkgroep van Domein de Renesse en lokale oorlogsvor­sers. De tweehonder­d beschikbar­e bezoekmome­nten van die zondag waren al een week op voorhand volzet, tot spijt van velen die te laat kwamen.

Om tegemoet te komen aan de vele vragen zal een gedeelte van de tentoonste­lling over het oorlogslee­d in Malle, met de bijhorende historisch­e foto’s, tijdens de uren van het kasteelcaf­é opnieuw te bezichtige­n zijn in de Rode en de

Blauwe Zaal van het kasteel. En dat nog tot het einde van dit jaar.

Oorlogssla­chtoffers Domein de Renesse bleef zelf niet

gespaard in de oorlog. Zo stierf de 2-jarige Yvan Gillard, het zoontje van de conciërge die ook de kok van de grafelijke familie was, bij een bombardeme­nt. Op het einde van de oorlog was er een geallieerd hospitaal ondergebra­cht in het kasteel. Zeer aangrijpen­d is ook het opzoekings­werk rond de neergescho­ten Amerikaans­e bommenwerp­er B-17 Lucky Lady, waarvan een van de bemannings­leden zich even in de ijskelder van het kasteel verstopte. Of de foto’s van Frans Donckers en Josephine Lauryssen, die samen met hun dochters Hilda (1) en Louisa (2) omkwamen toen een vliegende bom hun boerderij op ’t Ven vlakbij de Brechtsest­eenweg in Westmalle vernielde. Tijdens de Open Monumenten­dag kwamen familieled­en van deze oorlogssla­chtoffers kijken.

 ?? FOTO KMA ?? Roger De Mey, secretaris van Domein de Renesse, met rechts Luc Cox, voorzitter van de heemkundig­e kring van Malle.
FOTO KMA Roger De Mey, secretaris van Domein de Renesse, met rechts Luc Cox, voorzitter van de heemkundig­e kring van Malle.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium