Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen mensen door cultuur inspireren”

Klub Kultuur brengt via livestream­s optredens en workshops naar huiskamer

- FILIP SPOELDERS

Klub Kultuur is het nieuwe platform dat verschille­nde vormen van cultuur een online podium wil geven tijdens corona. Het idee komt van de Lintse buurmeisje­s Edith Leblanc en Karen Peremans.

Samen vormen ze het muzikaal duo Karen & Edith. Het uitstellen van zo goed als al hun optredens door de coronamaat­regelen deed Edith en Karen op het idee komen om Klub Kultuur op te richten. “Vorig jaar hadden wij wekelijks een optreden, al was het maar op een receptie van een huwelijk. Alles is nu weggevalle­n en dat mis je wel. Onlangs kregen we de vraag van Louise-Marie Van Roy van jeugdhuis De Moeve uit Lier om op te treden voor een livestream. Het was zo tof om nog eens op het podium te staan dat we er meer mee wilden doen. In deze moeilijke tijden is het beter om iets te doen in plaats van niets”, vertelt Edith.

Met Klub Kultuur hebben ze ondertusse­n ongeveer vijftig artiesten verzameld die hun optredens en workshops via het online platform naar de mensen thuis brengen. Kunstvorme­n die aan bod komen zijn onder andere muziek, dans, theater, beeldende kunst, fotografie en woordkunst. “Zelf kennen we verschille­nde mensen in de muziekwere­ld. Daarnaast hebben we kunstambas­sadeurs ingeschake­ld om andere sectoren aan te spreken. Op die manier hebben we een mooie mix kunnen samenstell­en.” De voorstelli­ngen worden live gestreamd vanuit Lint en Lier.

Offline aanbod

“Momenteel kunnen we een programma samenstell­en tot en met december. We willen echter ook daarna doorgaan met Klub Kultuur. Een uitbreidin­g waar we nu reeds aan werken, is een offlineaan­bod met jamsessies, kunstworks­hops of expertenav­onden. We willen mensen door cultuur inspireren en elkaar laten ontmoeten om ze nadien zelf aan de slag te laten gaan.”

Via het platform kunnen kijkers geld doneren. “Deze giften verzamelen we om aan culturele instanties te schenken die het meer nodig hebben dan wij.” De eerste goede doelen die werden geselectee­rd zoals Bohemian Production­s uit Sint-Niklaas, het muzikaal ensemble Zingdering en Moments In Motion komen allemaal uit de provincie Antwerpen.

Kunstenaar­s of vrijwillig­ers kunnen zich nog steeds aansluiten bij Klub Kultuur. De kijkers zijn voor de voorstelli­ngen welkom op www.klubkultuu­r.be.

 ?? FOTO RR ?? Het team achter Klub Kultuur.
FOTO RR Het team achter Klub Kultuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium