Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jonge fotograaf brengt unieke kijk op veldrijden

Mats Palinckx biedt in ‘Rhino’ blik achter de schermen

-

Rhino biedt een bijzondere kijk op de wereld van de cyclocross. Het is een fotoprojec­t van de jonge fotograaf Mats Palinckx (23). Met boeiende beelden vertelt hij het verhaal van de veldrijder en zijn supporters.

In 2017 werd Wout Van Aert wereldkamp­ioen door te rijden op oude, zelfgemaak­te banden die Niels Albert hem bezorgde. “Toen werd het belang van de juiste bandenkeuz­e in de kijker gezet,” vertelt Palinckx. “Ik koos voor de titel Rhino omdat een rhino tube dieper in de modder graaft en zo voor meer grip zorgt.” Mats koerste zelf van 10 tot 17 jaar. De passie voor de koers bleef. Het was dan ook logisch dat hij als fosteeds meer voor de wielerspor­t en vooral voor het veldrijden koos. “Deze sport is nog een pure beleving, zo bereikbaar voor de supporter. Hier leeft de passie en die passie wil ik via mijn foto’s delen.”

Vurige fans

Het boek begint met een hoofdstuk over de tubes. Daarvoor was Mats te gast in het atelier A. Dugast in Nederland. Daar worden de banden nog voor 90% met de hand gemaakt. Palinckx gunt de lezer ook een kijk in het wereldje van de mecanicien. Hij mocht daarvoor optrekken met Bart Risbourg, de mecanicien van Pauwels Sauzen. De foto’s ademen de spanning van het tijdig in orde brengen en reinigen van de fietsen, beelden die je als supporter tijdens de cross niet te zien krijgt. Ook het thema supporters komt ruim aan bod. Daarvoor ging Mats op pad met de supporters­club van Toon en Thijs Aerts. Hij volgt de supporter van het vertrek in het lokaal tot het vieren aan het podium. Het levert prachtige beelden op van vurige fans aan de zijlijn.

Het grote doel van de veldrijder is de regenboogt­rui. Daarvoor mocht Mats unieke beelden schieten in de fabriek Santini in Italië waar de regenboogt­ruien van de UCI worden gemaakt. De eindtograa­f meet is het laatste thema van het fotoboek. Deze foto’s spreken enorm aan, want ze tonen niet alleen de euforie van de zege, maar ook de uitputting, de ontgoochel­ing en de modder die alles in een apart kleedje duwt. Palinckx wil de wereld van het veldrijden op een andere manier tonen dan wat je op televisie of ter plaatse ziet. “Door het bredere plaatje te tonen, hoop ik dat mensen de cross op een of andere wijze net iets anders gaan bekijken en beter begrijpen.”

Rhino kost 49,95 euro en kan besteld worden via www.matspalinc­kx.be

 ?? FOTO VW ?? Tweehonder­d bladzijden foto’s telt het boek van Mats Palinckx.
FOTO VW Tweehonder­d bladzijden foto’s telt het boek van Mats Palinckx.
 ??  ?? In Rhino wordt de hectiek die zich tijdens een koers achter de schermen afspeelt getoond.
In Rhino wordt de hectiek die zich tijdens een koers achter de schermen afspeelt getoond.
 ?? FOTO MATS PALINCKX ??
FOTO MATS PALINCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium