Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bestendige deputatie weigert vergunning vier windturbin­es

Gemeenten en burgerinit­iatief voorzichti­g blij, bedrijven kunnen nog in hoger beroep bij minister Demir

- KRISTIN MATTHYSSEN

De bestendige deputatie heeft de omgevingsv­ergunning geweigerd aan de bedrijven Mintjens Group, Tri (Etap Lighting) en Fingo Malle voor vier windturbin­es op hun gronden in het industrieg­ebied van Malle en naast het voetbalvel­d van KFCE Zoersel. “De enige juiste beslissing”, reageert bevoegd schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle.

Burgerplat­form Windstil vzw overhandig­de afgelopen zomer meer dan 4.500 bezwaarsch­riften tijdens het openbaar onderzoek. 3.235 werden verzameld in Malle, 1.400 in Zoersel. Dat is fenomenaal. “Een mooi resultaat waar we fier op mogen zijn in deze moeilijke coronaperi­ode”, zei woordvoerd­er Lieve Decorte van Windstil toen.

De weerstand in beide gemeenten was groot, omdat de windturbin­es dicht bij de woonkernen liggen. Net omwille van die locatie de industriez­one van Malle ligt in tegenstell­ing tot de meeste industriez­ones niet ergens in de rand maar tegen de woonkernen - gaven ook de gemeentebe­sturen van Malle en Zoersel na een uitgebreid­e informatie­ronde al negatief advies.

Frequent geluid

Volgens schepen Sanne Van Looy (N-VA) van Malle heeft de bestendige deputatie zich voor haar weigering laten leiden door de Provincial­e Omgevingsv­ergunnings­commissie, een groep van experten inzake windturbin­es, die twee keer samenkwam en eveneens een negatief advies gaf. “Deze experten waren vooral bezorgd over het laag frequent geluid, dat wel degelijk hinderlijk zou zijn voor de woonkernen, omdat er op het industriet­errein van

Malle amper geluidspro­ducerende bedrijven gevestigd zijn. ’s Avonds is het er heel stil. Hiermee houdt de huidige wetgeving geen rekening. We omarmen allemaal de doelstelli­ngen inzake alternatie­ve energie, maar wanneer ze masten van tweehonder­d meter hoog in het midden van een dorp willen plaatsen, moeten we daar op zijn minst toch kritische vraagteken­s bij durven zetten. Bovendien weigerde de gemeentera­ad van Malle in augustus een erfdienstb­aarheid voor de geplande windturbin­e nabij de Industriew­eg en verloor de windturbin­e in

Zoersel 50% van haar rendement door hoogtebepe­rkingen.”

De eerste bewonersve­rgadering voor deze aanvraag vond al eind oktober 2018 plaats. De effectieve aanvraag werd op 31 maart 2020 ingediend.

Burgerpart­icipatie

De drie bedrijven kunnen nu nog in beroep bij de Vlaamse overheid bij de bevoegde minister Zuhal Demir (N-VA). Encon, dat het dossier faciliteer­de en dat via een speciale burgerpart­icipatie inwoners probeerde warm te maken, kon donderdag nog niet reageren.

Ook Carl Mintjens van Mintjens Group was gisteren niet bereikbaar.

Burgerinit­iatief Windstil, dat verschille­nde grote fotobanner­s zette met de slogan “Waar is uw respect?”, gaat zijn borden voorlopig weghalen. “Maar gerust zullen we pas zijn als we weten dat de drie ondernemin­gen niet in beroep gaan bij het Vlaams gewest”, reageert Lieve Decorte van Windstil. “Als dat gebeurt zullen we terugkeren met nog meer borden. Wij hebben dit project steeds op een neutrale manier proberen te verduideli­jken. Windstil is voor alternatie­ve energie, maar hier was de impact op omwonenden onaanvaard­baar. Tijdens de coronacris­is heeft iedereen begrepen dat gezondheid boven alles gaat.”

Kersvers federaal minister van Energie Tinne Van Der Straeten (Groen), die een kernuitsta­p wil tegen 2025, is afkomstig van Malle. De boerderij van haar wijlen grootvader en nonkel zou pal onder een van de windmolenw­ieken komen te liggen achter Tri (Etap Lighting).

 ?? FOTO KMA ?? Opgetogen leden van het burgerinit­iatief Windstil donderdag na het vernemen van de weigering aan het protestbor­d, dat een beeld geeft van hoe de toestand met een tweehonder­d meter hoge windturbin­e er zou uitzien.
FOTO KMA Opgetogen leden van het burgerinit­iatief Windstil donderdag na het vernemen van de weigering aan het protestbor­d, dat een beeld geeft van hoe de toestand met een tweehonder­d meter hoge windturbin­e er zou uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium