Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kreeg een armband met bluetoothc­hip, zo kan de overheid me volgen”

Organisato­r van Chinees Nieuwjaar Antwerpen Joe Choi over zijn quarantain­e in Hongkong

- MISCHA BLUDTS

In België worden dagelijks gemiddeld meer dan vijfduizen­d coronabesm­ettingen vastgestel­d. In ons land zijn er 11,7 miljoen inwoners met een bevolkings­dichtheid van 380 inwoners per vierkante kilometer. In Hongkong waren er vorige week minder dan tien besmetting­en per dag. Daar wonen 7,3 miljoen mensen, met een bevolkings­dichtheid van 6.500 inwoners per vierkante kilometer. Dat is een wereld van verschil. Een nieuwe lockdown is er voorlopig niet aan de orde. Toch blijven er strenge maatregele­n van kracht. De organisato­r van het Chinees Nieuwjaar in Antwerpen Joe Choi zit er in quarantain­e. Hij wil zijn familie bezoeken in Hongkong.

“Ik ben zaterdag gearriveer­d en moest twee weken in isolatie”, zegt Joe Choi. “Iedereen die uit het buitenland komt, moet dit doen. Aangezien er momenteel een tyfoon door de stad raast, vind ik dat niet zo erg.”

Momenteel zijn reizen naar Hongkong niet toegelaten, tenzij je een staatsburg­er bent of zoals Joe een door de overheid goedgekeur­de reden hebt om de stad te bezoeken. “Op mijn vlucht zaten amper 25 mensen, terwijl dat er anders makkelijk driehonder­d zijn.”

Na de landing werden de passagiers meteen apart gezet. Het was het begin van een hele procedure. “We werden naar een andere terminal gebracht, waar we ons moesten registrere­n en zeggen waar we de quarantain­e zouden doorbrenge­n. Dat kan thuis, in een hotel of in een Airbnb. Ik koos voor dat laatste.”

Vervolgens werd er op de luchthaven een speekselte­st afgenomen, dat men in een zakje met een biohazard-logo moest deponeren. “In afwachting van de uitslag moesten we allemaal aan een tafeltje gaan zitten. Het leek op een gigantisch­e examenruim­te. Af en toe kwam er iemand eten en drinken brengen.” Dat was geen overbodige luxe, want de resultaten waren pas zeven uur later gekend.

Tandenbors­tel niet delen

Tot slot kreeg elke passagier een armband. “Er werd ons gezegd dat er een bluetoothc­hip in zit. Zo weet men altijd waar de mensen zich bevinden. Ik weet niet of dat waar is, maar het ziet er echt uit. Bovendien moest iedereen een tracking app op zijn smartphone installere­n. In België moeten besmette personen in quarantain­e gaan. Dat is ook het geval als je uit een risicogebi­ed komt. Maar dat wordt niet gecontrole­erd. In België moet men zelf verantwoor­delijkheid nemen. Blijkbaar lukt dat niet altijd even goed.”

Joe Choi kreeg op de luchthaven een boekje mee. Elke dag moet hij zijn lichaamste­mperatuur noteren. Er staat ook in wat wel en niet mag. “De richtlijne­n zijn heel gedetaille­erd, het is echt gek. Blijkbaar

hebben ze alles opgeschrev­en wat ze konden bedenken, zoals: vergeet niet om bij het doorspoele­n van het toilet het deksel te sluiten. Of: probeer het delen van een tandenbors­tel te vermijden.”

“De overheid neemt corona heel serieus. Daarom doet de bevolking dat ook. Het is als het ware besmetteli­jk.” Volgens Joe Choi zijn de lage cijfers in Hongkong een kwestie van instelling. “Er is hier meer zelfdiscip­line. Als vrienden me iets komen brengen, omdat ik zelf niet buiten mag, zullen ze niet tien minuten babbelen. Daardoor neem je alles ernstiger. Wie weet ben ik ook besmet? Je weet maar nooit. Ik kan me beter volledig afsluiten. Je denkt aan de andere mensen, niet aan jezelf.”

“Natuurlijk klaagt iedereen altijd over iets. Een vriend vond dat de overheid veel te laat de grenzen heeft gesloten na de eerste uitbraak in Wuhan. Ik denk net dat ze heel goed bezig zijn. Vergelijk de cijfers hier maar eens met die in België. Je moet weten dat Hongkong een stad is waar iedereen op elkaar gepropt woont. Dat men klein woont, is zacht uitgedrukt.”

Joe Choi

Organisato­r Chinees Nieuwjaar in Antwerpen

Coronabrig­ade

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. De stad is een Speciale Bestuurlij­ke Regio van China en heeft een apart statuut binnen de Volksrepub­liek. Hongkong maakt wel deel uit van het autoritair­e land. “De overheid kan hier krachtdadi­ger optreden dan in België, waar iedereen zo’n beetje zijn zin kan doen. In dit geval zijn de maatregele­n voor ieders bestwil”, zegt Joe Choi. “Door die strenge regels durf ik echt niet buiten te komen. Het is niet zo dat de politie met gierende banden en handboeien zou arriveren. Maar een verplaatsi­ng zou wel genoteerd worden en ik zou een zware boete of zelfs zes maanden gevangenis­straf krijgen. Ik kan tenslotte andere mensen in gevaar brengen. De boodschap is duidelijk: wie het uithangt, wordt gepakt. Dinsdag kreeg ik trouwens controle van de coronabrig­ade. Ze waren heel vriendelij­k en wensten me een goede gezondheid.”

Tot 00u op café

Na zijn quarantain­e mag Joe de straten van Hongkong gaan verkennen. “Ik kan dan gaan sporten of tot 00u op café gaan. Mondmasker­s zijn overal verplicht. Al droegen heel wat mensen ze al voor het moest. Op overtredin­gen staan boetes tot 2.500 euro.”

Nog een weetje: rokers mogen hun masker in het openbaar niet afzetten als ze eentje willen opsteken. De overheid zegt dat roken bovendien slecht is voor de immuniteit en de longen. “We raden iedereen dan ook af om te stoppen met roken”, klinkt het in Hongkong.

“De overheid neemt corona heel serieus. Daarom doet de bevolking dat ook. Er is hier meer zelfdiscip­line dan in België. Er zijn hier maar tien besmetting­en per dag.”

 ?? FOTO © ZOONAR.COM/LEUNG CHO PAN ?? In Hongkong is de bevolkings­dichtheid veel groter dan in België. Toch zijn er veel minder besmetting­en.
FOTO © ZOONAR.COM/LEUNG CHO PAN In Hongkong is de bevolkings­dichtheid veel groter dan in België. Toch zijn er veel minder besmetting­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium