Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Chinese kleuters gaan Belgische melk drinken

Inex gaat groeimelk online aanbieden via Alibaba

- FRANK POOSEN

Chinese kleuters zullen vanaf volgende maand voor het eerst Belgische groeimelk kunnen drinken. De OostVlaams­e zuivelprod­ucent Inex lanceert dan zijn vloeibare Bambixgroe­imelk in China, waar ze dat product tot nu alleen maar in poedervorm kenden. “De interesse is groot”, zegt Inex-directeur Steven Dierickx. “De nieuwe afzetmarkt is meer dan welkom, want de coronacris­is heeft een grote negatieve impact op de melkexport.”

In september zijn de buitenland­se verkoopcij­fers met 30% gedaald ten opzichte van diezelfde maand vorig jaar, zegt operatione­el directeur Steven Dierickx van zuivelprod­ucent Inex in Bavegem, bij Wetteren. Vandaar dat het bedrijf zijn pijlen richt op China. “Dat is een gigantisch­e markt en we hebben een product waar veel Chinese interesse voor is: Bambix-groeimelk, in vloeibare vorm op basis van verse melk.”

In China is zo’n vloeibare groeimelk volkomen onbekend. “We hebben al geregeld de vraag gekregen van onze Chinese partners om met dat product op de Chinese markt te komen. Belgische melk staat er heel hoog aangeschre­ven – het is er een kwaliteits­label, zoals Duitse auto’s bij ons. Toen ze hoorden dat onze groeimelk verrijkt

is met vitamines en mineralen, en met wat minder eiwitten, waren ze zeer geïnteress­eerd.” Alleen online

Maar een Belgisch product op de Chinese markt brengen is logistiek allerminst eenvoudig. “Gelukkig kunnen we een beroep doen op Alibaba, de Chinese e-commercegi­gant. Via hun consumente­nwebsite Tmall zullen we onze Bambix-groeimelk daar te koop aanbieden. Alleen online, dus niet in fysieke winkels. Op zich is dat geen enkel probleem. De Chinese consument koopt veel meer producten, ook voedsel, via het internet dan in de winkel”, zegt Dierickx.

Of de Chinese kleuters en hun ouders zitten te wachten op de Belgische groeimelk van Inex is een open vraag, geeft de directeur toe. “Het is koffiedik kijken. Uit marktonder­zoek blijkt dat er wel degelijk vraag kan zijn naar ons product, ook al is het er nog onbekend. Het is een nieuw segment, dus dat zal sowieso wat tijd nodig hebben. Een prognose kan ik niet doen, maar we hebben wel wat inschattin­gen gemaakt op basis van onderzoek ter plaatse. Dat ziet er vrij gunstig uit, anders zouden we het uiteraard niet doen.”

Belgische melk

Steven Dierickx beklemtoon­t dat het wel degelijk verse melk van Belgische koeien, die grazen in een brede straal rond de hoofdzetel van het bedrijf in het Oost-Vlaamse Bavegem, zal zijn die de Chinese kinderen zullen drinken. “We zullen ons product verschepen naar daar. Het heeft geen zin om ter plaatse Chinese melk te bewerken tot groeimelk. Dan snijden we in onze eigen vingers, omdat net die Belgische melk daar synoniem staat voor kwaliteit.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium