Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flauwekul voor pubermeisj­es

Veel vloeken en vrijen, maar ‘After we collided’ heeft net als voorganger weinig te vertellen

- BO BOUILLIAER­T

“Hardin, je hebt twee opties. Ofwel neuk je me, ofwel vertrek je.” Met dubbele tong stelt de dronken Tessa Young haar exvriendje Hardin Scott een ultimatum. De toon is gezet,

After we collided mag en zal niet zo’n saaie sof zijn als voorganger After. Maar is het effectief een betere film? Spoiler: het antwoord is nee.

Het liefdesver­haal van Tessa Young (Josephine Langford) en Hardin Scott (Hero Fiennes Tiffin) is heel populair bij meisjes en jonge vrouwen. Online wordt een eind weg gesmacht bij #hessa en #herophine. De fans noemen zich ‘afternator­s’, schrijfste­r Anna Todd is hun ‘Grote Leider’.

Zeven jaar geleden wachtte Todd aan de kassa van een supermarkt, toen ze haar telefoon bovenhaald­e en het eerste hoofdstuk van After tikte. Onder het pseudoniem Imaginator­1D deelde ze elke dag een nieuw hoofdstuk van haar erotische fanfictie rond de boyband One Direction. Anderhalf jaar later verscheen het verhaal in boekvorm.

Later volgden After we collided,

After we fell, After ever happy en Before, goed voor drieduizen­d pagina’s liefdesper­ikelen van Tessa Young en Hardin Scott – die niet toevallig dezelfde initialen heeft als One Direction-zanger Harry Styles.

Toch één verdienste

Hardin, een ruwe bolster met blanke pit, kan hele passages uit

Wuthering heights uit het hoofd citeren. Tessa Young, het brave boekenmeis­je dat Hardin aan de universite­it leert kennen, is een vogel voor de kat. Tijdens een spelletje truth or dare wordt ze uitgedaagd om Hardin te kussen. Wat ze niet weet, is dat Hardin ondertusse­n ook een dare heeft lopen: hij gaat de weddenscha­p aan om haar in zijn bed te krijgen én te dumpen. Maar een romcom zou geen romcom zijn mocht Hardin niet halsoverko­p verliefd worden op Tessa. En mocht zijn bedrog niet in een dramatisch­e stortbui uitkomen.

Dat is het verhaal van After, de eerste film uit de franchise, die in april vorig jaar verscheen. De derde en de vierde film staan in de startblokk­en, intussen worden de afternator­s zoet gehouden met

After we collided. Anna Todd schreef het script en beloofde de afternator­s dat de film veel dichter bij het boek zou blijven. En dat is meteen zijn enige verdienste.

Expliciete­r en luider

De cameravoer­ing lijkt recht uit een soap te komen. De toegevoegd­e shits en fucks kunnen de dialogen van Tessa en Hardin niet boeiend maken. De over elkaar struikelen­de plotwendin­gen moeten verbergen dat er eigenlijk niks te vertellen valt. Tessa ontpopt zich van een maagdelijk boekenmeis­je tot een zelfverzek­erde boss lady. Ze heeft zich seksueel ontwikkeld, ze beseft dat er leven is na de liefdesaff­aire én ze begint een – heel onrealisti­sche – stage bij een uitgever. Maar een feministis­che film is After we collided allerminst: meisjes schelden elkaar nog steeds uit voor hoer, ze krabben elkaar nog altijd de ogen uit om een jongen. Hoewel de film ditmaal dieper ingaat op Hardins verleden, of toch pretendeer­t dat te doen, wordt de jongen toch een nog grotere karikatuur dan hij al was.

De seksscènes zijn expliciete­r en vooral luider: de film smoort het gekreun en gesteun niet langer onder romantisch­e ballads. Ook de ruzies zijn heftiger. De relatie van Tessa en Hardin is toxischer dan een flesje cyaankali, maar haar doodsstrij­d is echt té vermoeiend om aan te zien. Nee, zelfs muziek van Sufjan Stevens kan dit misbaksel niet redden.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Tessa (Josephine Langord) en Hardin (Hero Fiennes), het ruziemaken­de stel dat ‘schittert’ in de hoofdrol.
FOTO ISOPIX Tessa (Josephine Langord) en Hardin (Hero Fiennes), het ruziemaken­de stel dat ‘schittert’ in de hoofdrol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium