Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Druk op personeel neemt toe”

-

“Zoals overal neemt ook in onze regio het aantal Covidbesme­ttingen toe. Jammer genoeg heeft zich dat deze week vertaald in positieve tests bij twee bewoners en zes medewerker­s”, zegt Lies Cannaerts, medewerkst­er in woonzorghu­is Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. “De directie bekijkt hoe we dat kunnen opvangen en intussen proberen we hier zo rustig mogelijk mee om te gaan.”

In het woonzorghu­is Ten Kerselaere verblijven 117 bewoners, in de dagverzorg­ing worden nog eens 120 mensen opgevangen. Tot nog toe bleef het woonzorghu­is gespaard van corona.

“Het is de eerste keer dat Ten Kerselaere dit meemaakt, maar we hebben uiteraard meteen voorzorgsm­aatregelen getroffen”, zegt Lies Cannaerts. “De besmette bewoners zijn in isolatie geplaatst en de zes medewerker­s verblijven samen met de rest van hun gezin in quarantain­e. Intussen worden alle andere bewoners en medewerker­s getest. Natuurlijk vergroot de uitval van zes collega’s de druk op de rest van het team, maar de directie werkt momenteel een plan uit om dit op te vangen, zodat we verder op een veilige manier zorg kunnen bieden.”

In afwachting van andere richtlijne­n blijft in Ten Kerselaere het versoepeld­e regime van kracht dat in september in alle woonzorgce­ntra is ingegaan. “Het was voor onze bewoners en ook voor hun familie een grote verademing toen onze cafetaria weer openging en het bezoek iets vrijer kon plaatsvind­en. Ik merk dat ze hier nog elke dag volop van genieten. We zien ook dat de familieled­en van onze bewoners heel voorzichti­g zijn en hun verantwoor­delijkheid ter harte nemen. Hetzelfde kan ik zeggen van onze bewoners, want ik zie dat onze cafetaria nooit echt te druk bezet is.”

Kerstmarkt geannuleer­d

Nu het aantal besmetting­en blijft stijgen, beseft men ook in Ten Kerselaere dat de situatie snel kan veranderen. “We leven in onzekerhei­d over de toekomst, zoals iedereen, maar we gaan er realistisc­h mee om. Als we dingen moeten aanpassen, zullen we dat doen, op een rustige manier. Zo hebben we onze kerstmarkt in november alvast geannuleer­d. Ik merk verder dat de bewoners niet onrustiger zijn dan anders. Tijdens de eerste coronagolf was er veel meer angst en paniek. Het grote voordeel van onze aanpak is dat de bewoners in kleine leefgroepe­n verblijven. Tussen de leefgroepe­n is geen contact, maar binnen elke leefgroep kunnen ze in alle omstandigh­eden samen eten en samen activiteit­en doen. Tenzij er besmetting­en zijn, natuurlijk. We hopen in ieder geval op het beste. Intussen blijven we bewoners en bezoekers persoonlij­k en in nieuwsbrie­ven wijzen op de regels. Zo moeten we ons erdoorheen kunnen slaan.”

 ?? FOTO RR ?? In Ten Kerselaere zijn voor het eerst twee bewoners en zes personeels­leden positief getest.
FOTO RR In Ten Kerselaere zijn voor het eerst twee bewoners en zes personeels­leden positief getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium