Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Steeds meer patiënten met verdachte klachten”

Sofie Van Houdt (33), spoedverpl­eegkundige in AZ Turnhout

-

“Ook op de spoed zien we steeds meer patiënten met verdachte klachten”, zegt Sofie Van Houdt, spoedverpl­eegkundige in het AZ Turnhout. “Voorlopig kunnen we de situatie nog goed aan, maar we zijn wel bezorgd dat de werkdruk bij een nog grotere toestroom snel zeer hoog kan worden.”

In AZ Turnhout houdt het personeel zich klaar voor een mogelijke opschaling naar fase 1B, wat betekent dat 50% in plaats van 25% van de bedden op de dienst intensieve zorgen moet worden vrijgehoud­en voor Covid-patiënten. Die omschakeli­ng kan al op heel korte termijn gebeuren, mogelijk nog deze week. In die nieuwe fase kunnen operaties worden uitgesteld, omdat onder meer het personeel van het operatiekw­artier dan op de dienst intensieve zorgen kan worden ingezet. “Ook op de spoed neemt het aantal patiënten dat zich aandient met verdachte klachten elke dag toe”, zegt spoedverpl­eegkundige Sofie Van Houdt. “Dat zorgt voor extra werkdruk, en daar maken we ons zorgen over.”

Sofie benadrukt dat het team op de spoed afdeling van AZ Turnhout de moed er goed in houdt, ondanks de toenemende druk. “We zijn een jong en sterk team dat er elke dag opnieuw voor gaat.

Op dit moment kunnen we de patiëntens­troom nog goed aan, maar we beseffen dat het snel moeilijker kan worden. Tot voor kort waren we onderling nog verdeeld: sommigen waren er rotsvast van overtuigd dat er een tweede golf zou komen, anderen meenden dat het nog wel zou meevallen. Nu weten we allemaal dat het einde nog niet in zicht is. Maar gelukkig voelen we ons met de ervaring van de voorbije maanden beter voorbereid dan tijdens de eerste golf, die veel sneller op ons is afgekomen.”

Kamerisola­tie

Als een patiënt zich op de spoed aandient met koorts of andere Covid-symptomen, wordt hij meteen in kamerisola­tie geplaatst. “We nemen geen enkel risico, dus je kunt best zo veel mogelijk patiënten in isolatie zetten. Maar natuurlijk verhoogt dit de werkdruk. Bij elke isolatie moeten wij onze beschermkl­edij aantrekken, achteraf weer uittrekken en ook de kamer moet grondig worden ontsmet. Dat kost veel tijd en maakt de werklast zwaar, ook al moet die patiënt mogelijk niet worden opgenomen. Daar komt ook nog bij dat ook de ‘gewone’ patiënten zich blijven aandienen. Wat natuurlijk goed is, we willen niet anders, maar dat was anders tijdens de eerste golf. Ook dat verhoogt de druk.”

 ?? FOTO RR ?? Spoedverpl­eegkundige Sofie Van Houdt voelt de werkdruk toenemen.
FOTO RR Spoedverpl­eegkundige Sofie Van Houdt voelt de werkdruk toenemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium