Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CMB bouwt groen waterstoft­ankstation aan Antwerps Havenhuis

Opening voorzien in maart 2021

- CHRISTOF WILLOCX

Het bedrijf CMB is aan het Havenhuis in Antwerpen gestart met de bouw van het eerste tankstatio­n ter wereld dat rechtstree­ks groene waterstof kan leveren aan schepen. Ook auto’s en vrachtwage­ns kunnen er waterstof tanken. In maart 2021 moet het station klaar zijn.

Compagnie Maritime Belge (CMB) begon in 1895 als een bedrijf dat met eigen schepen avonturier­s en goederen van Antwerpen naar Congo bracht. Tegenwoord­ig komt het bedrijf vooral in het nieuws met grote plannen om de transports­ector fors te vergroenen. CMB lanceerde bijvoorbee­ld in 2017 de Hydroville, een boot op waterstof die eigen werknemers naar het werk bracht. Vorige maand kondigde CMB aan dat het waterstofm­otoren voor treinen en schepen gaat produceren. En tegen begin 2022 bouwt het bedrijf de eerste sleepboot op waterstof.

Nu is CMB gestart met de bouw van een waterstoft­ankstation aan het Havenhuis in Antwerpen. “We gaan er de zuiverste vorm van waterstof produceren, waarbij geen CO2 vrijkomt”, zegt technologi­sch directeur Roy Campe. “Elektricit­eit en water worden via elektrolys­e omgezet in groene waterstof. Er komt alleen waterstofg­as en zuurstof vrij. Voor de elektricit­eit hebben we een groen stroomcont­ract afgesloten met een energielev­erancier. Zowel auto’s als vrachtwage­ns kunnen vanaf maart volgend jaar aan het Havenhuis waterstof komen tanken. We gaan de door ons geproducee­rde waterstof ook overpompen in flessen op aanhangwag­ens, zodat we ze naar het spoor of naar schepen kunnen vervoeren. We bouwen daarmee het eerste tankstatio­n ter wereld dat rechtstree­ks waterstof aan schepen kan leveren.”

Naast de waterstoft­anks komt een snelle laadpaal, waar elektrisch­e auto’s in ongeveer tien minuten kunnen worden volgeladen.

Andere bedrijven inspireren

Is het niet riskant om tegen volgend voorjaar een groot waterstoft­ankstation te openen als er vandaag amper auto’s of schepen op waterstof rijden of varen? “Als er een tankstatio­n is, kan dat bedrijven inspireren om sneller over te schakelen op waterstof. Veel bedrijven zijn bezig met duurzame energie. Hier zit dus een grote toekomst in”, zegt Roy Campe.

CMB levert in maart 2021 op de valreep het eerste waterstoft­ankstation in Antwerpen. Een maand later opent Colruyt op de Boomsestee­nweg in Wilrijk ook een eigen Dats 24-tankstatio­n waar auto’s groene waterstof kunnen tanken. Colruyt heeft al zo’n waterstoft­ankstation in Halle. In de komende jaren bouwt de supermarkt­keten nog zulke stations in Haasrode, Erpe-Mere en Herve in de provincie Luik.

 ?? FOTO RR ?? Zo zal het waterstoft­ankstation aan het Havenhuis in Antwerpen er begin volgend jaar uitzien.
FOTO RR Zo zal het waterstoft­ankstation aan het Havenhuis in Antwerpen er begin volgend jaar uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium