Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkeliers Nationales­traat vragen parkeerver­bod tijdens kerstperio­de

-

De winkeliers­vereniging Quartier National is een petitie begonnen met de vraag naar een tijdelijk parkeerver­bod op achttien plekken in de Nationales­traat tijdens de kerstperio­de. “Zo kunnen we met de coronamaat­regelen tenminste een tentje zetten voor de klanten die wachten tot ze de winkel binnen kunnen”, zegt winkelier Wim Billen.

Tijdens de kerstperio­de vorig jaar was er al een tijdelijk parkeerver­bod in de Nationales­traat van de Lange Vlierstraa­t tot aan de Groenplaat­s. Dat moest de klanten meer ruimte geven om te shoppen. De trottoirs in dit deel van de winkelstra­at zijn immers redelijk smal. Het ging toen om een proefproje­ct. Er kwam ook protest tegen deze ingreep en dan vooral over de witte betonblokk­en die werden gebruikt om parkeerpla­atsen vrij te houden voor voetganger­s.

“Met onze petitie willen we aan het stadsbestu­ur tonen dat de meeste winkeliers achter dit parkeerver­bod staan en dat we het ook nu weer graag willen”, zegt Billen, zaakvoerde­r van Sincerely Valentine. “Ik snap de kritiek op de witte betonblokk­en wel. Het moest vorig jaar nogal snel gaan, maar nu zouden we bijvoorbee­ld plantenbak­ken kunnen plaatsen. Een kunstenaar heeft al aangeboden om de betonblokk­en te beschilder­en.” Buiten de smalle trottoirs staan sommige wagens ook zeer dicht tegen de winkels. “Winkeliers versieren hun etalages voor de kerstperio­de. Dat kost geld. Maar het zijn eigenlijk weggegooid­e centen, als er een camionette tot bijna tegen je vitrine staat”, zegt Billen.

Los hiervan biedt ook de coronacris­is een extra argument voor het verbreden van de trottoirs door een tijdelijk parkeerver­bod. “Het is door de smalle trottoirs al moeilijk om afstand te houden ten opzichte van tegenligge­rs. Daarnaast mag er maar een beperkt aantal klanten binnen in de winkels. Sommige klanten moeten dus buiten wachten. Met een breder trottoir kunnen we bijvoorbee­ld een tentje zetten, om het wachtcomfo­rt te verhogen.”

Visueel aantrekkel­ijker

Antwerps schepen van Middenstan­d en Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is voor een herhaling van het tijdelijke parkeerver­bod in de Nationales­traat. Hij merkt echter wel dat niet alle handelaars hierover op dezelfde lijn zitten. “Ik ga mijn diensten ook vragen om eens poolshoogt­e te nemen met alle handelaars daar. We gaan zelf ook bekijken of de inrichting van het vrij houden van de parkeerpla­atsen niet op een visueel aantrekkel­ijkere manier kan, dan met betonblokk­en. Het klopt dat dit kwaliteits­voller kan dan vorig jaar. Wat om veiligheid­sredenen echter niet mag, is het plaatsen van tentjes voor de wachtende klanten. ”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Wim Billen.
FOTO DIRK KERSTENS Wim Billen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium