Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mini-boekenbeur­s in eigen woonst

Emma Thyssen opent expo-ruimte en atelier Tito

- (rvr)

Geen massa-evenemente­n dus ook geen boekenbeur­s dit jaar. Dat is niet alleen een domper voor de bezoekers, maar ook voor de auteurs en illustrato­ren die er elk jaar hun lezers ontmoeten. Daarom organiseer­t de Antwerpen illustratr­ice Emma Thyssen (40) een eigen miniboeken­beurs in TITO, de nieuwe expo- en atelier ruimte van haar en haar vriend Dries Otten.

Emma Thyssen en haar vriend Dries Otten kochten vorig jaar een statig pand op de Mechelsest­eenweg. Om te wonen, maar ook om hun atelier in onder te brengen. “Toen we binnenkwam­en in het pand wisten we meteen dat we het wilden delen. Het leent zich perfect voor expo’s, kleine evenemente­n en zelfs optredens. Een soort polyvalent­e ruimte”, zegt Emma.

Dus ging het voorbije jaar voornameli­jk naar de verbouwing van die ruimte. De keuken van het koppel staat ondertusse­n ook in die ruimte, maar die leent zich perfect tot toog, bar of tussenscho­t voor evenemente­n. De ruimte was bijna klaar en toen kwam corona en werd de boekenbeur­s afgelast. “Dat was voor ons een extra push om de ruimte helemaal af te werken en voor de eerste keer open te stellen. We organisere­n daarom een alternatie­f voor de boekenbeur­s met de focus op mensen die op eender welke manier met tekenen bezig zijn.”

In het weekend van 6, 7 en 8 november, traditiege­trouw het drukste weekend van de boekenbeur­s, nodigen Emma en Dries daarom Lieven Segers, Sarah Corynen en Ans Aerts, drie mensen die rechtstree­ks of onrechtstr­eeks iets met tekenen te maken hebben, uit om hun werk voor te stellen en te verkopen. “We gaan niet zoals op de boekenbeur­s allemaal aan een verschille­nd standje zitten om te verkopen, het is meer een opzet tussen een boekenbeur­s, een shop en een expo. Ik stel mijn prentenboe­ken en posters voor en verkoop die in een gepersonal­iseerd pakketje.”

Ivoren toren

Voor Emma is het vooral belangrijk dat ze ook dit jaar haar lezers toch even kan ontmoeten. “Als illustrato­r zit ik een beetje in mijn ivoren toren doorheen het jaar. Ik kom weinig in contact met mijn lezers, op de boekenbeur­s is dat één keer per jaar wel zo. Dan signeer ik niet, maar maak ik portretten van de nieuwe eigenaar van mijn boeken. Kinderen weten dat ondertusse­n ook al en komen daarvoor even langs. Dat rechtstree­ks contact hoeft niet elke dag, maar een paar keer per jaar is dat fantastisc­h”, aldus Emma.

Het boekenbeur­sweekend wordt de eerste keer dat Emma en Dries de deuren van hun ruimte openen. Daarna is het de bedoeling om nog vaker dingen te organisere­n, als corona het toelaat.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Illustratr­ice Emma Thyssen.
FOTO JORIS HERREGODS Illustratr­ice Emma Thyssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium