Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor voetbal zonder publiek

Eerste uitstel dreigt voor match in eerste klasse na 9 besmetting­en bij Waasland-Beveren Corona snoeit voort in sportkalen­der: ook geen Zesdaagse in Gent en cross in Zonhoven

-

De Pro League vreest dat er straks weer zonder publiek zal moeten worden gevoetbald. Voor het eerst dreigt er uitstel voor een wedstrijd in de hoogste klasse – Waasland-Beveren tegen KV Oostende van maandag – na negen besmetting­en bij de Waaslandse club. Corona doet de sport opnieuw steeds meer de das om.

“We vinden dat alles momenteel goed verloopt. Het voetbal blijkt geen grote besmetting­sbron te zijn, zowel de overheid als de virologen vinden dat we goed werk leveren”, zegt Stijn Van Bever, woordvoerd­er van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. “Maar we zien ook wat in de buurlanden gebeurt. In Nederland zijn de fans al een tijd niet meer welkom.”

Bij de Pro League vrezen ze dat de clubs de komende weken opnieuw zonder publiek moeten spelen. “Het belangrijk­ste op dit ogenblik is dat onze competitie­s kunnen blijven doorlopen”, klinkt het. Maar geen publiek zou wel een ferme streep door de rekening zijn van de eersteklas­sers, zeker van zij die Europees spelen, want dan moeten ze hun – vaak cruciale – thuismatch­en afwerken in een leeg stadion.

Sportwedst­rijden en profcompet­ities op zich staan vandaag niet op de agenda van het nationale overlegcom­ité over corona, maar wel de discussie over publiek bij grote evenemente­n. En die maatregele­n belangen de sport onrechtstr­eeks aan. Zo staat bijvoorbee­ld de Ronde van Vlaanderen, het grootste sportevene­ment komend weekend, niet ter discussie. Wel kan er nogmaals worden benadrukt dat publiek niet welkom is.

Superversp­reider

Zelfs nu publiek maar in beperkte mate is toegelaten in het voetbal, dreigt het uitstel van de eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League sinds de heropstart. WaaslandBe­veren beslist zaterdag of het de competitie­wedstrijd tegen KV Oostende van maandag uitstelt. Vanaf zeven positieve gevallen kan een club om uitstel aanvragen. Bij WaaslandBe­veren zijn er negen spelers besmet, onder wie één ‘superversp­reider’. Het zou gaan om minstens vier basisspele­rs. Vijf van de negen vertonen symptomen, vergelijkb­aar met een verkoudhei­d. Vandaag worden de spelers opnieuw getest, daarna hakt de club de knoop door.

Inmiddels blijven in andere sporten evenemente­n sneuvelen. De Gentse Zesdaagse gaat dit jaar niet door en ook de wereldbeke­rveldrit van Zonhoven is geschrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium