Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Renners ongerust: niet iedereen wil nog starten

- (gvdl)

Na het vertrek van Mitchelton - Scott en Jumbo - Visma als gevolg van positieve coronageva­llen, kwam gisteren het nieuws dat nog eens zeventien politieage­nten positief hadden getest op het virus. Genoeg reden voor sommigen om het verderzett­en van de Giro in vraag te stellen.

De getroffen politieage­nten bevinden zich intussen in quarantain­e en waren niet rechtstree­ks betrokken bij de begeleidin­g van de wedstrijd, wel van een ebike-event dat op de dag van de etappe zelf wordt georganise­erd. Toch neemt de ongerusthe­id in het peloton toe. Het was Thomas De Gendt die voor de camera’s van de VRT de kat de bel aanbond.

“Het gaat de slechte kant op in deze Giro”, aldus De Gendt. “We zijn met de renners in de ploeg al 20 minuten aan het discussiër­en over het al dan niet starten omdat we ons onveilig beginnen te voelen. Er zijn renners die liever niet meer starten, anderen wel.

Iedereen is daar vrij in. Ik ben een van de renners die liever niet meer zou starten. Iedereen kiest voor zichzelf.”

Ook EF Education, al goed voor twee ritzeges, heeft aan organisato­r RCS de suggestie gedaan om de Giro komende zondag te beëindigen. “Dit is geen dreigement om de wedstrijd te verlaten”, meldde teammanage­r Jonathan Vaughters. ”Het is gewoon een suggestie. Wij zouden ook graag tot in Milaan koersen en als de volgende tests aanwijzen dat het kan, zullen we dat ook doen.”

De Internatio­nale Wielerunie UCI antwoordde alvast negatief op het verzoek. De bevoegdhei­d om de Giro stop te zetten ligt bij organisato­r RCS of de Italiaanse overheid. Trouwens, niet iedereen schaart zich achter de gedachte dat de Giro niet tot in Milaan kan geraken. Vooral bij de ploegen met belangen valt te horen dat zij in wedstrijd zullen blijven zolang het licht op groen staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium