Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wereldbeke­r Zonhoven haakt af, Overijse verhuist naar eind januari

- (md, hc)

Het blijft forfaits regenen in het veldrijden. Gisteren wierp Zonhoven, voorzien op zondag 13 december, de handdoek. Op een door de UCI hertekende kalender verhuist Overijse dan weer van 1 november naar 24 januari.

Nadat de wereldbeke­rs van Diegem, Koksijde, Besançon, Hoogerheid­e en Villars al waren afgelast, haakt nu ook Zonhoven af. Daardoor blijven er nog maar vijf van de elf oorspronke­lijke wereldbeke­rwedstrijd­en over: Overijse, Tabor, Dendermond­e, Namen en Hulst. De oorspronke­lijke kalender telde zelfs veertien wedstrijde­n, maar daarvan vielen eerder de manches in het Amerikaans­e Waterloo, het Ierse Dublin en de Scheldecro­ss in Antwerpen af.

De UCI kondigde gisteren ook een hertekende wereldbeke­rkalender aan. Overijse verhuist van 1 november naar 24 januari, Tabor van 15 naar 29 november, Dendermond­e van 6 naar 27 december. De data van Namen (20 december) en Hulst (3 januari) blijven dezelfde.

De kost voor het organisere­n van de Kuilcross in Zonhoven zou met het Wereldbeke­rstatuut dit jaar merkelijk hoger zijn dan anders. “Die hogere kostprijs is onder andere gerelateer­d aan de licentieko­sten om het Wereldbeke­rstatuut toegewezen te krijgen en aan het hogere prijzengel­d. Dat is geen probleem als je hier weer een volle kuil hebt zoals normaal het geval is”, zegt Christophe Impens van organisato­r Golazo. “Maar zonder de inkomsten uit ticketverk­oop, publieksca­tering en VIP-arrangemen­ten is dat plots een heel ander verhaal. Dat kan je eigenlijk alleen maar compensere­n als bijvoorbee­ld de lokale overheid dat gat kan toerijden. We hebben daar goede gesprekken over gehad met de gemeente en naar oplossinge­n gezocht, maar ook voor de gemeente zou die inspanning te groot geweest zijn. Waar we overigens alle begrip voor hebben.”

Geen publiek in Merksplas

De bedoeling was dat er op 21 november op de Superprest­ige in Merksplas in beperkt mate publiek toegelaten zou worden, maar dat gaat niet door. “In overleg met de gemeente Merksplas en de provincie Antwerpen hebben we op onze laatste bestuursve­rgadering beslist om geen publiek en vips toe te laten”, laat de organisati­e weten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium