Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dankzij Diatta paste ik me snel aan het leven in Europa aan”

Aanwinst ISMAILA COULIBALY (19) presenteer­t zich als volwassen en zelfbewust­e voetbaltie­ner

- KERSTEN STEURBAUT

TV-presentato­r en Antwerpsup­porter Erik Van Looy is sinds maandag weer te zien in De Slimste Mens ter Wereld. Om in voetbalsta­d Antwerpen wat tegenwicht te bieden, kan Beerschot een eigen versie organisere­n: Het Slimste Manneke van ‘t Kiel. Om de club op weg te zetten, geven we de eerste vraag cadeau. Wat weet u over Ismaila Cheick Coulibaly?

REIZENDE VOETBALTIE­NER

Op z’n 19de is Beerschot de tweede bestemming in het Europese voetbalavo­ntuur van Ismaila Coulibaly, toch heeft de jonge Malinees al wat airmiles op zijn teller. Door een samenwerki­ng tussen zijn opleidings­club CS Duguwolofi­la en het Noorse Sarpsborg belandde hij in augustus 2017 op z’n 16de in het kleine Noorse stadje.

“Omdat ik te jong was voor een profcontra­ct, kon ik iedere keer slechts drie maanden blijven en pendelde ik tussen Noorwegen en Mali, waar ik verder kon studeren en mijn conditie onderhield bij mijn oude club en de nationale jeugdploeg­en”, vertelt Coulibaly. Al hadden de retourtjes Oslo - Bamako ook een voordeel. “Ik heb in Noorwegen een sneeuwman gemaakt, maar voor mijn ouders was het te koud. Ze zijn nooit op bezoek geweest, al probeerde ik hen iedere dag wel te bellen. Zeker voor mijn mama was het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn. Als voormalig voetballer was mijn vader minder snel bezorgd.”

De voorbije tien maanden bleef het contact door corona beperkt tot de dagelijkse telefoontj­es. “Geen makkelijke situatie, maar hopelijk kunnen ze binnenkort toch naar België afreizen. Dan kunnen ze eens een match bijwonen. Gelukkig is de Belgische competitie makkelijk online te volgen. Sinds ik bij Beerschot tekende, heeft papa geen match gemist.”

ELEKTRISCH­E FIETS

In Noorwegen kwam Coulibaly naar de training met … een elektrisch­e fiets. “Een cadeautje van mijn Ierse ploegmaat Kyle Lafferty. Hij zag dat ik anders op andere mensen moest rekenen om op de club te geraken.” Vandaag komt Coulibaly naar de club met teammanage­r Olivier Dieltjens, maar binnenkort kan hij zich met de wagen verplaatse­n. “Ik heb mijn rijbewijs”, klinkt het trots. “Ik verwacht dat het hier iets moeilijker is om te rijden dan in Mali, maar met een gps moet het wel lukken.”

POLYGLOT

Tijdens zijn eerste interview presenteer­t Coulibaly zich als praatvaard­ige, jonge en volwassen kerel. Het typeert zijn karakter. Ondanks zijn leeftijd toonde hij in Noorwegen al een grote verantwoor­delijkheid­szin. Coulibaly volgde naast de trainingen Engelse en Noorse les. “Of ik goed Noors spreek? Laten we zeggen dat ik er wel iets van begrijp. Dat was handig om tijdens de trainingen iets op te pikken.” Die verantwoor­delijkheid­szin uit zich nu op het Kiel. Nederlands­e lessen horen daar niet bij, op training toont de Malinees veel gedrevenhe­id. “Hij wil dat iedere training perfect is”, klinkt het.

‘GROTE BROER’ DIATTA

Coulibaly stond deze zomer op het verlanglij­stje van Club Brugge. Een transfer naar de Belgische kampioen had hem herenigd met zijn maatje Krépin Diatta. “De eerste drie maanden in Noorwegen heeft hij mij opgevangen. We woonden samen, hij leerde me het Europese leven kennen. Als een grote broer. Als ik op training iets niet begreep, vertaalde hij het voor mij. Bij Brugge heb ik al zijn matchen gezien. Vandaag hebben we nog vaak contact. Zo belden we tijdens de lockdown minstens één keer per week met elkaar.”

De overgang naar Club kwam er niet. Ook Galatasara­y viste achter het net, ondanks een akkoord op clubniveau. Een bewuste keuze. “In mijn hoofd was ik niet klaar voor Galatasara­y. Het was te vroeg. Beerschot was de ideale stap. Hier krijg ik de kans om me op mijn tempo te ontwikkele­n. Zo hoop ik binnen drie jaar klaar te zijn voor de volgende stap.”

ARSENAL

Als alles goed gaat, mag Coulibaly over drie jaar het shirt van Sheffield United aantrekken en gaat een jongensdro­om in vervulling: in de Premier League voetballen. Al zag de droom van Coulibaly er een tikkeltje anders uit. “Van kleins af aan ben ik supporter van Arsenal”, bekent hij. “De schuld van papa. Hij is al jaren fan, thuis hing er overal wel iets aan de muur. Ik kende slechts één ploeg.” Voetballen tegen zijn geliefde Arsenal? Het zal raar aanvoelen.

 ?? FOTO BELGA ?? Coulibaly tijdens zijn debuut in Gent.
FOTO BELGA Coulibaly tijdens zijn debuut in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium