Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als de doelen wegvallen, wordt het mentaal moeilijk”

Bart Aernouts wil 2020 zo snel mogelijk achter zich laten

- (basp)

In een normaal jaar is er half oktober de jaarlijkse triatlonho­ogmis in Hawaï. Bart Aernouts stemt heel zijn jaarplanni­ng daar normaal op af, maar in dit coronajaar was het niet veel soeps op triatlonvl­ak.

Proftriatl­eet Bart Aernouts had zich 2020 heel anders voorgestel­d. Zich kwalificer­en voor Hawaï in het voorjaar en dan in het najaar pieken naar de moeder aller triatlons: dat was zijn plan, maar het liep anders.

“Het is een heel moeilijk jaar geworden”, bekent Aernouts. “Ik had dan nog het geluk dat ik vroeg op het jaar nog twee wedstrijde­n kon doen, waarvan ik er nog eentje won. Dan is alles gestopt.”

De vele teleurstel­lingen van afgelaste wedstrijd deden mentaal geen deugd. “In het begin was het nog oké om gewoon te trainen en nieuwe doelen te stellen, maar dan vielen die doelen één voor één weg. Het werd moeilijk om gemotiveer­d te blijven, vooral ook omdat het snel duidelijk werd dat er geen Hawaï zou komen. Het is nu zelfs nog af te wachten wat daar volgend jaar van in huis zal komen.”

Hij deed nog wel wat triatlons en er rest nog één waterkansj­e op een laatste deelname. “In theorie staat er nog één race op het programma: The Championsh­ip op het racecircui­t in Daytona begin december. Ik heb me ingeschrev­en, maar ik zie het niet echt als een doel. Er echt keihard naar toewerken om dan weer twee weken op voorhand te horen dat het niet doorgaat, ga ik niet doen. Ik volg het op en moest het lukken, dan doe ik nog mee.”

De 36-jarige prof kan gelukkig ook in tijden van crisis blijven rekenen op zijn trouwe sponsors. “Ik heb het geluk dat vrijwel al mijn sponsors, en dan vooral de grote, me zijn blijven steunen. Daar moet ik me dus gelukkig geen zorgen over maken. Ook voor de toekomst engageren ze zich. Het is vooral qua motivatie dat het een erg lastig jaar was. De meeste atleten hebben doelen nodig om naar toe te werken. Als die wegvallen, wordt het mentaal moeilijk. Het is nu in de winter het moment om even rustig toe te werken naar volgend jaar en het plezier en motivatie terug te vinden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium