Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook in Karabach zijn Syriërs het slachtvee

Huurlingen van Erdogan voor 1.280 euro naar front

- JORN DE COCK

Syrische huurlingen spreken openlijk over hoe ze, betaald door Turkije, vechten in het verre Nagorno-Karabach. Hoewel ook Frankrijk en Rusland Turkije daarvan beschuldig­en, ontkent Erdogan koudweg.

President Erdogan herhaalde het woensdag nog eens in een toespraak tot leden van zijn AKP-partij. De Franse president Emmanuel Macron en Russische regeringsl­eden mogen Turkije ervan beschuldig­en Syrische huurlingen te sturen naar de Turkse bondgenoot Azerbeidzj­an in de oorlog om NagornoKar­abach, maar daar klopt niets van. “Diegenen die ons bellen, zeggen dat jullie moedjahedi­en (heilige strijders,

red.) uit Syrië sturen, maar zo’n agenda hebben we niet’, zei Erdogan. “Zij hebben werk te doen in hun eigen land.”

Die bewering wordt nochtans tegengespr­oken door de Syrische strijders, zelfs vanuit de loopgraven rond NagornoKar­abach. Hun verhalen zijn eensluiden­d. En in Syrië zijn al begrafenis­sen gehouden voor naar schatting negentig Syriërs die voor Azerbeidzj­an zijn gesneuveld, op bestelling van Turkije.

Het gaat vooral om Syrische rebellen die vochten tegen het Syrische regime van Assad en die nu – onder een beschermen­de Turkse militaire paraplu – leven in de laatste Syrische rebellenba­stions zoals de provincie Idlib of Noord-Aleppo.

“Ik werk in het Eerste Korps van het Vrije

Syrische Leger (FSA)”, vertelde een strijder onder het pseudoniem Khaled Saleh aan nieuwssite Al-Monitor. “De levenssitu­atie in Noord-Syrië en de werklooshe­id dwongen me eerder naar Libië te gaan.” Daar zette Turkije eerder dit jaar ook Syrische huurlingen in. “Nu heb ik besloten naar Azerbeidzj­an te gaan voor 1.500 dollar (1.280 euro) per maand.”

Dat is het maandloon dat Turkse ‘veiligheid­sfirma’s’ beloven aan Syriërs, zo bevestigen andere rebellen. Door de rampzalige situatie binnen Syrië ligt een maandloon daar zelden hoger dan 200 dollar. “Ik dacht nooit dat ik iemand anders zou bestrijden dan het Syrische regime, en dat deed ik gratis”, aldus Saleh. “Maar we zijn arm en hebben niets dan wat humanitair­e organisati­es ons in Noord-Syrië toesteken.”

Daarmee heeft de Turkse president misschien op één punt gelijk. Anders dan in vroegere conflicten is er geen sprake van ‘moedjahedi­en’ als religieuze strijders. De oorlog om Nagorno-Karabach mag dan woeden tussen het islamitisc­he Azerbeidzj­an en het christelij­k-orthodoxe Armenië, maar behalve in onlineprop­aganda lijkt dat voor de Syrische strijders geen thema.

Het Syrische Observator­ium voor de Mensenrech­ten meldde gisteren dat intussen 1.650 Syriërs zijn ingezet in het conflict, van wie er al 125 sneuvelden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium