Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder contacten en nachtklok op tafel

Overlegcom­ité buigt zich over verstrengi­ngen en barometer

- HANNES HEYNDERICK­X

Het Overlegcom­ité van de regeringen van ons land komt om 14u samen om de verdere aanpak van de coronapand­emie te bespreken. De kans is groot dat enkele maatregele­n worden aangescher­pt, zoals het aantal nauwe contacten, en mogelijk wordt ook een nachtklok ingevoerd. Ook de aangekondi­gde epidemieba­rometer, met verschille­nde risiconive­aus van 1 tot 5, zal worden voorgestel­d. De druk neemt toe, zeker nu de buurlanden hun maatregele­n hebben verstrengd. In Nederland is de horeca dicht en in Frankrijk komt er een avondklok in Parijs en andere grote steden.

Vandaag lanceert het Overlegcom­ité de coronabaro­meter. En die zal niveau 4 aangeven: een scenario met invloed op onze sociale contacten, de horeca, evenemente­n en onze job. Zelfs een nachtklok behoort tot de mogelijkhe­den. Een nieuwe lockdown (niveau 5) wordt het niet.

“We kunnen hopen dat de groei van de curve zal afremmen. Maar de cijfers zullen in eerste instantie blijven stijgen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat bijkomende maatregele­n vereist zijn.”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) stuurde er gisteren in de Kamer al op aan: er komen nieuwe verstrengi­ngen om de coronacurv­es opnieuw onder controle te krijgen. Die overschrij­den intussen alle drempels: er zijn nu dagelijks 255 ziekenhuis­opnames en expertengr­oep Celeval adviseerde niveau vier in te roepen

vanaf 172 opnames.

Vanmiddag komt het Overlegcom­ité van de verschille­nde regeringen in ons land daarom samen om de coronabaro­meter en bijbehoren­de maatregele­n te finalisere­n. Met behulp van die barometer staan de te volgen maatregele­n in principe vast tot er een vaccin is, want de regels veranderen automatisc­h als de coronacurv­e een bepaalde drempel bereikt.

Naar alle waarschijn­lijkheid gaan we vandaag van start in niveau 4, wat volgens adviesorga­an Celeval overeenkom­t met code rood. De exacte maatregele­n binnen dat niveau moeten nog worden afgeklopt door het Overlegcom­ité, maar het is wel al duidelijk welke richting de verstrengi­ngen zullen uitgaan.

Café en restaurant gelijk

Zo zullen we onze sociale contacten opnieuw moeten beperken tot één “knuffelcon­tact” buiten ons gezin. Een forse inperking in vergelijki­ng met de drie nauwe contacten die vorige week werden aangekondi­gd.

Maar vooral de horeca zal de nieuwe regels sterk voelen. Twee scenario’s liggen nog in de weegschaal onder niveau 4: een volledige sluiting of een vervroegd sluitingsu­ur. Nu mogen de cafés openblijve­n tot 23u en restaurant­s tot 1u ’s nachts. Beide systemen zouden in elk geval worden gelijkgesc­hakeld. “Maar we moeten de knoop nog doorhakken”, klinkt het bij een regeringsb­ron. “Als we de horeca moeten sluiten, zullen we ze ook sluiten.”

De meest opvallende regel die op tafel ligt, is een nachtklok. “Een slimme maatregel”, zegt een bron. “Die treft weinig mensen, maar voorkomt wel dat groepjes ’s nachts samentroep­en.” De nachtklok zou, als ze wordt ingevoerd, gelden vanaf 1u.

Daarnaast staat al volledig vast dat de regering verder wil gaan dan een eenvoudige “aanbevelin­g om van thuis uit te werken”. Er kan zelfs een verplichti­ng komen voor de bedrijven waar telewerk mogelijk is. Hoe dan ook zal de boodschap duidelijk zijn: wie thuis kan werken, werkt thuis.

Zonder publiek

Aan het onderwijs wil de regering zo weinig mogelijk raken. Een gedeelteli­jke sluiting staat dan ook niet op de agenda. Wel kan er een nieuwe regeling getroffen worden voor het hoger onderwijs. Daar is het op dit moment niet duidelijk wanneer een universite­it of hogeschool moet schakelen naar code oranje of code rood.

Ook sportmanif­estaties en evenemente­n zullen hun werking opnieuw aangepast zien. Voor de eerste categorie is het zo goed als zeker dat er geen publiek meer welkom zal zijn. “En ook evenemente­n zullen fors worden beperkt”, luidt het. “De regel van tweehonder­d bezoekers binnen en vierhonder­d buiten is onder deze omstandigh­eden onhoudbaar.”

Code zwart

De maatregele­n die het Overlegcom­ité vandaag inroept zouden allemaal bij niveau 4 horen. Dat was ook het ergste scenario dat adviesorga­an Celeval had voorzien. Maar de politiek en coronacomm­issaris Pedro Facon hebben nog een ingrijpend­er scenario uitgewerkt: niveau 5. “Dat is een horrorscen­ario waarbij we allemaal terug in onze schelp moeten kruipen”, omschrijft een bron het. “Bij zo’n code zwart zitten we in exact dezelfde situatie als in maart. Hopelijk hoeven we dat nooit meer mee te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium