Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volksfeest voor ‘salonsuppo­rters’

Zondag start Ronde van Vlaanderen in Antwerpen, maar supporters zijn geenszins welkom op Steenplein

-

‘Demarreer naar de televisie!’ of ‘Sprintje naar de zetel?’ De boodschap van de affiches die over heel de stad Antwerpen werden verspreid is duidelijk: volg zondag de Ronde van Vlaanderen thuis, op je televisie.

Zondag start de Ronde van Vlaanderen voor de vierde keer op rij in Antwerpen. De 104de editie vertrekt niet op de Grote Markt, maar op het Steenplein op de Kaaien, aan de oever van de Schelde.

“Want het Steenplein is compact en beheersbaa­r voor de veiligheid van de renners en het publiek. Met zulke toprenners die aan de wedstrijd deelnemen, willen we het koste wat het wil vermijden dat mensen een glimp van hen komen opvangen”, zegt Antwerps schepen van Sport Peter Wouters (N-VA).

Hoe de stad ervoor wil zorgen dat mensen níét naar de start komen? “We zijn ervan overtuigd dat de Antwerpena­ar en de Vlaming het gezond verstand hebben om de komende koersen niet te hypotheker­en.”

“We moeten dit allemaal samen doen”, benadrukt Tomas Van Den Spiegel, CEO van organisato­r

Flanders Classics. “We moeten de koers, die we een zeer warm hart toedragen, samen in stand houden.” Volksfeest lijkt nu hallucinan­t

Vlaanderen­s mooiste zonder publiek, zonder volksfeest. Het is niet wat het zou moeten zijn. Beelden van de vorige editie lijken bijna hallucinan­t. Het massale enthousias­me, de sfeer langs het parcours. “Het zijn rare tijden, maar het is van belang dat iedereen de wedstrijd thuis volgt.”

Om dat te bewerkstel­ligen, is er in kleine extraatjes voorzien die voor een intensere beleving van de Ronde moeten zorgen. Een bingospel met uitspraken van commentato­ren Michel Wuyts en José De Cauwer bijvoorbee­ld. Of een Instagramf­ilter waarmee je jezelf een petje kunt aanmeten waarop ‘salonsuppo­rter’ staat.

“We zijn de uitdaging aangegaan om onze koersen in een coronaveil­ig jasje te steken. We hebben hier maanden naar toegewerkt”, zegt organisato­r Van Den Spiegel. “Zondag is ons finale examen: de Ronde zonder publiek. Dit is een evenement dat over de hele wereld gevolgd zal worden. Het is ontzettend belangrijk dat we niet de perceptie creëren dat het niet veilig kan. Het publiek draagt daar mee een verantwoor­delijkheid in. Wij hebben alles gedaan wat we kunnen.”

Op café volgen

Voor de supporters die alsnog hun huis verlaten om de wedstrijd op café te volgen, benadrukt schepen Peter Wouters dat de huidige horecarege­ls moeten worden nageleefd. “Met maximaal vier aan een tafeltje. Dat lukt. Dat zien we ook wanneer het voetbal op televisie is. We gaan de horeca niet sluiten omdat het koers is.”

Of de organisati­e ervan uitgaat dat het overlegcom­ité van de regering morgen alsnog roet in het eten kan strooien? “Als de maatregele­n zouden worden verstrengd zodat de koers niet meer kan doorgaan, dan is dat zo”, zegt Van Den Spiegel. “Maar ik denk dat tot vandaag iedereen beseft dat de Ronde veilig kan verlopen. Er is een groot aantal maatregele­n genomen in overleg met de politiek. Zo geldt er bijvoorbee­ld een mondmasker­plicht langs het hele parcours.”

En dan op naar de volgende Ronde, die al over zes maanden plaatsvind­t. “We houden er rekening mee dat ook die editie coronaproo­f zal moeten worden georganise­erd”, zegt Tomas Van Den Spiegel. “Al hopen we natuurlijk van niet. Zondag is een testcase. Nu hebben we ons puur geconcentr­eerd op de sport: op het in stand houden van de koers. Misschien kunnen we tegen dan nog wat creatiever aan de slag gaan.”

Tomas Van Den Spiegel

CEO Flanders Classics

“We zijn ervan overtuigd dat de Antwerpena­ar en de Vlaming het gezond verstand hebben om de komende koersen niet te hypotheker­en.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De startplaat­s van de Ronde van Vlaanderen op de Scheldekaa­ien in Antwerpen. Deze wielertoer­ist neemt er nog gauw een foto van. Dat kan hij zondag ter plaatse niet doen, want hij is er niet welkom.
FOTO DIRK KERSTENS De startplaat­s van de Ronde van Vlaanderen op de Scheldekaa­ien in Antwerpen. Deze wielertoer­ist neemt er nog gauw een foto van. Dat kan hij zondag ter plaatse niet doen, want hij is er niet welkom.
 ??  ??
 ?? FOTO FED DEBROCK ??
FOTO FED DEBROCK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium