Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huisjes en voedsel om de egel te redden

Populatie halveert in 10 jaar, dus is alle hulp voor weerloze diertjes welkom

-

“In tien jaar is de egelpopula­tie in Vlaanderen gehalveerd. De diertjes een handje helpen om zich veilig te verplaatse­n en aan voedsel te geraken, is dus zeker welgekomen”, aldus Natuurpunt. En dan is het een goede zaak dat meer mensen zich bewust zijn van het probleem. “De afgelopen jaren verkochten we aanzienlij­k meer egelhuisje­s en egelvoedin­g”, luidt het bij Horta.

Aan Els Van der Sypt (53) uit Kapellen bijvoorbee­ld. Sindsdien krijgt ze bijna dagelijks een egel op bezoek. “In september zag ik dat er aan de voedingsbr­okjes van mijn katten was geknabbeld. Nadien vond ik een egelstront­je in mijn tuin. Tijdens de zomermaand­en had ik ’s avonds laat al wel een egel zien oversteken en dus ben ik beschuttin­g voor het diertje beginnen bouwen en speciale egelvoedin­g gaan kopen: egelpaté van insecten en droge brokken.”

Nadien schafte Els zich ook een egelhuisje aan. “In eerste instantie omdat ik dacht dat het om een zwanger vrouwtje ging. Maar dat blijkt nu toch niet te kloppen. Bijna elke nacht komt het diertje een paar uur langs. Eten, wat rondlopen, een dutje doen en weer wat rondlopen.” Dat weet ze omdat ze een camera installeer­de. Van de beelden van haar egel, die ze Amelie doopte, maakt ze nu geregeld filmpjes die ze in de buurtgroep van Kapellen op Facebook en in een groep voor tuiniers plaatst. “Daar krijg ik veel reactie op. Mensen zijn misschien het slechte nieuws beu en willen eens iets leukers zien? Krijg ik vragen, dan verwijs ik ze door naar Natuurpunt. Op hun website vind je veel informatie terug over egels.”

En bij haar buren stak ze briefjes in de bussen om hen te waarschuwe­n voor oversteken­de egels op de baan.

230.000 slachtoffe­rs per jaar

Want egels zijn de grootste verkeerssl­achtoffers onder de zoogdieren. Jaarlijks sterven er in Vlaanderen ruwweg tussen 230.000 en 350.000 egels in het verkeer. “In één op de vier waarneming­en van egels die we dit jaar binnenkreg­en uit de provincie Antwerpen, gaat het om een verongeluk­te egel”, zegt Annelies Jacobs, medewerker zoogdieren bij Natuurpunt. “Egels komen bijna overal voor. Ze hebben een bepaald leefgebied nodig. Eén tuin is doorgaans niet groot genoeg. Vinden ze geen veilige verbinding­en via tuinen, dan gebruiken ze de straat. Ze leggen een behoorlijk­e afstand af en elke nacht moeten ze bij ons gemiddeld minstens eenmaal een baan oversteken waar auto’s rijden.”

Egels een handje helpen is dan ook heel hard nodig, zegt Annelies. “De afgelopen tien jaar is het aantal egels gehalveerd. De

Els Van der Sypt

Egelliefhe­bster

“Ik krijg veel reacties op mijn egelfilmpj­es. Misschien zijn mensen het slechte nieuws beu en willen ze eens iets leukers zien.”

oorzaak moet nog verder worden onderzocht. Maar waarschijn­lijk gaat het om een combinatie van leefgebied dat verdwijnt, een tekort aan voedselaan­bod en egels die slachtoffe­r worden in het verkeer.”

Herfst ideaal om te helpen

En dan is de herfst dé uitgelezen periode om te helpen, zegt Jacobs. “Het is nu dat je ze extra voeding kunt aanbieden zodat ze voldoende ‘opgevet’ zijn om in winterslaa­p te gaan.”

Bij tuin- en dierenzaak Horta zien ze alvast een stijging in de verkoop van beschuttin­g en voeding voor egels. “De laatste jaren verkopen we die zaken aanzienlij­k meer”, zegt Tina Van den Bogaert. “Sommige egels brengen zelfs hun winterslaa­p door in zo’n egelhuisje. Andere bouwen liever zelf een nestje.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ??
FOTO ROBIN FASSEUR
 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ROBIN FASSEUR ?? Els Van der Sypt bij haar egelhuisje.
FOTO ROBIN FASSEUR ROBIN FASSEUR Els Van der Sypt bij haar egelhuisje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium