Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apothekers slaan alarm: “Alle griepvacci­ns zijn op”

- (cm)

Vele apothekers zijn op zoek naar griepvacci­ns en vinden die ook niet bij collega’s. Want door corona is de vraag extra groot en nog niet alles is geleverd. Tot 15 november zijn vaccins voorbehoud­en voor risicopers­onen, maar apothekers vrezen dat niet iedereen er een zal kunnen krijgen. Met zelfs nu al wachtlijst­en. “Wij geven niemand garantie.”

Van Beveren over Antwerpenc­entrum tot in Geel. In heel onze regio moeten apothekers hun reguliere en andere klanten teleurstel­len: geen griepvacci­ns beschikbaa­r. Bij Apotheek Broeckx op de Tenierspla­ats in Antwerpen bestellen ze er jaarlijks tweehonder­d. “Door corona hadden we er wat meer besteld, maar voorlopig hebben we maar de helft gekregen”, zegt Chris Van de Ven. “We wachten op een volgende levering. Daarnaast hebben we intussen een reservelij­st opgestart voor nog bijkomende vraag, al moeten we klanten zeggen dat ze niet te veel hoop moeten koesteren.”

Fluiten

In ons land zijn zo’n 2,96 miljoen vaccins besteld bij Sanofi, Mylan en GSK. Twee derde is al vrijgegeve­n op de markt. Tegen eind oktober, begin november moeten er nog één miljoen bijkomen. Tegelijk schatten experts dat er nog een miljoen extra dosissen nodig zijn. Bij uitstek de niet-risicogroe­pen zullen dit griepseizo­en dus wellicht naar een vaccin kunnen fluiten.

“Het is een drama”, zegt apotheker Caroline De Gendt uit Antwerpen. “We hebben nu zelfs geen griepspuit­en voor iemand van 94. En niemand kan ons zeggen of er nog gaan komen. Tegelijk zorgt de vertraging in de vaccins voor praktische problemen. Een artsenprak­tijk in de buurt had nu net een vaccinatie­weekend ingepland. En ze hebben het al zo druk.”

Teleurgest­eld

Dezelfde achterstan­d bij Dana Perman van Apotheek Van Nuffel De Vriendt (Beveren). “Ook wij hebben een reservelij­st, van zo’n twintig mensen intussen. Klanten reageren dubbel. Wie zich elk jaar al laat vaccineren, reageert vaak teleurgest­eld. Sommigen zijn er voor de eerste keer, omdat corona hen over de streep trok. De meeste klanten zijn gelukkig begripvol.”

Bij de apothekers­bond APB erkent men de extra drukte. “Als apotheker zit je tussen hamer en aambeeld”, zegt Lieven Zwaenepoel. “De leveringen zijn laat en we merken een hogere vraag bij de prioritair­e doelgroepe­n, die ongerust zijn. Maar we maken ons sterk dat de meeste risicopati­ënten een vaccin gaan kunnen krijgen. Niet iedereen – bijvoorbee­ld de gezonde vijftigplu­ssers – wil een vaccin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium