Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We hebben het strengere regime nooit losgelaten”

Hedwig Mattheeuss­en (33), begeleidst­er van volwassene­n met een beperking in OLO Brasschaat

-

“Nog meer verstrenge­n zal niet zó veel verschil maken, want in onze groep met risicobewo­ners hebben we het striktere regime nooit losgelaten”, zegt Hedwig Mattheeuss­en. “Maar het duurt lang. Voor ons, maar zeker ook voor onze bewoners die het contact met hun familie missen. En we weten goed genoeg dat het allemaal nog veel erger kan worden.”

Hedwig Mattheeuss­en begeleidt in een van de huizen van OLO twaalf volwassene­n met een mentale beperking. Ze zucht wanneer we haar vragen of ze er de moed nog inhoudt, nu corona opnieuw hard toeslaat. “Zoals iedereen in de zorg en daarbuiten ben ik het echt wel beu. Gelukkig is nog niemand van mijn bewoners of collega’s besmet geraakt, maar het zijn zware maanden geweest en het is nog lang niet voorbij. Ook voor onze bewoners duurt het lang. Het bezoek is nog altijd beperkt, in een aparte ruimte, op afstand en met mondmasker. Dat is moeilijk te begrijpen voor onze mensen, sommigen met een autismespe­ctrumstoor­nis en anderen met een verstandel­ijke beperking. Daarom hangen we voor hen niet te veel gewicht aan de slechte cijfers. In onze groep met risicobewo­ners hebben we het strengere regime in feite nooit losgelaten. Het zal voor hen dus niet zo veel verschil maken als we moeten verstrenge­n. Dat is goed, want ze hebben een vaste structuur nodig.”

Corona heeft het leven van de bewoners al grondig door elkaar geschud, vertelde Hedwig ons eerder. Op wandel gaan in het centrum van Brasschaat, zelfstandi­g boodschapp­en doen of naar het dagcentrum gaan, was lang verboden. “Intussen mogen enkele bewoners weer alleen op pad, maar onder strikte voorwaarde­n. Ze moeten bijvoorbee­ld snel terugkeren en ons hun kasticketj­e laten zien. Zo weten we dat ze naar die ene winkel zijn geweest zoals afgesproke­n en niet ook nog naar Hema, Blokker, Zeeman én Carrefour, zoals vroeger. Het is niet fijn om hen dit op te leggen, maar we willen dat virus hier echt niet binnenhale­n. Daarom begeleiden we de meesten tijdens zo’n uitstapje, dan weten we zeker dat er niks misloopt. Wat ons natuurlijk extra belast.”

Brandjes blussen

Omdat de zorg van de bewoners veel groter is geworden, heeft het team van Hedwig versterkin­g gekregen. “Geen overbodige luxe, want voor corona gingen de bewoners vijf dagen naar ons centrum voor dagonderst­euning, nu is dat beperkt tot twee halve dagen. Dat betekent dat ze veel meer uren aan onze zorg worden toevertrou­wd. En natuurlijk moeten we nog elke dag brandjes blussen en iedere keer opnieuw uitleggen waarom we niet samen met hen kunnen eten en waarom we altijd dat mondmasker dragen.”

 ?? FOTO RR ?? Hedwig Mattheeuss­en speelt Rummikub met enkele bewoners van de groep die ze begeleidt.
FOTO RR Hedwig Mattheeuss­en speelt Rummikub met enkele bewoners van de groep die ze begeleidt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium