Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liefde voor Antwerp is groter dan angst voor Covid”

Eerste Antwerpfan­s arriveren in Bulgaarse Razgrad, hopend op wedstrijdt­icket

- PETER GORIS

veilig voelde het niet aan. Het was trouwens een barslechte match. Alleen was het wel leuk dat ze daar ‘pyro’ (Bengaals vuur, red.) afstaken. Dat had ik al lang niet meer meegemaakt.”

Na Sofia vertrokken ze dinsdag naar hun eindbestem­ming, Razgrad, in het noordooste­n van Bulgarije. Met een huurauto, om ongeveer 350 kilometer af te leggen. Een makkie, in theorie. “De eerste honderd kilometer was het nog autostrade, maar daarna veranderde dat in een gewone baan, met één vak in elke rijrichtin­g en een slecht wegdek. Vreselijk. Dan kan je dus achter camions en tractoren gaan hangen. We hebben er uiteindeli­jk vijf uur over gedaan.”

Bij aankomst in Razgrad hadden de drie niet meteen een ‘metropoolg­evoel’. “Het is hier veel kleiner dan Deurne: zo’n 30.000 mensen, dat is meer Schoten, dus. En heel veel valt er hier op het eerste gezicht ook niet echt te beleven. Maar we klagen niet. We zijn dan maar het café ingedoken.”

Waar opnieuw de wat ‘lossere’ Covid-19men regels opvallen. “Mondmasker­s zijn normaal gezien verplicht op café, maar als we ergens binnenstap­pen, hangen die toch op de kin. Als ze ons dan zien, gaan ze even op, maar als het duidelijk is dat we geen ‘controleur­s’ zijn, zakken ze weer weg. Nu, wij ne

geen enkel risico en zijn voorzichti­g. Wij zetten overal ons mondmasker op, gaan op café liefst buiten zitten en als het binnen is, gaan we ergens goed apart zitten. We zijn dat toch al gewoon van thuis. We zijn hier niet naartoe gekomen om ziek te worden en bij thuiskomst iedereen te gaan besmetten. We gedragen ons dus beter dan de Bulgaren.”

Hoogtewerk­er

De rood-witte overrompel­ing van het Tsjechisch­e Plzen vorig seizoen maakte het al duidelijk: de Antwerpfan is zelden te houden als zijn Great Old de grens oversteekt. “Natuurlijk waren we er toen ook bij. Maar dit is toch iets helemaal anders. Misschien goed dat er hier niet zo’n invasie zal zijn, want ik denk dat er niet genoeg hotels zijn in deze stad.”

Ze missen het wel, het groepsgevo­el. “Het zit de Antwerpfan niet mee, hé. Vorig seizoen konden we al niet naar de Europese wedstrijd tegen AZ, niet naar de bekerfinal­e en nu gaat het weer niet”, zucht

Hans. “En dan ga je toch, hé. Maar we zullen ook niet de enigen zijn, hoor. Ik ken nog minstens een zestal collegafan­s die de komende dagen ook komen en er zullen er ongetwijfe­ld nog volgen.”

Maar: uitsupport­ers zijn toch niet toegelaten? “Toch hopen we aan tickets te geraken”, is Hans vastbeslot­en. “We zijn vanmiddag al gaan horen aan de ticketcorn­er. Er zijn ongeveer 3.000 tickets beschikbaa­r en de voorbije thuismatch­en kwamen er ongeveer 700 thuisfans kijken. Er zijn ook nu nog tickets beschikbaa­r. Maar we moesten onze identiteit­skaart laten zien. En daar staat bij twee van ons ‘Antwerpen’ op als geboortepl­aats. Tja….”

Ook aan het stadion zijn er strikte controles, eigen aan UEFAwedstr­ijden. “En toch… Omdat het zo’n kleine stad is, hopen we geluk te hebben en wel ergens iemand te vinden die iets voor ons kan regelen. We zijn hier nu al geraakt, dat zou helemaal mooi zijn.”

Maar als het niet lukt? “Dat is geen drama. Dan gaan we hier op café zien. Of we proberen vanop de straat langs het stadion wat te zien. Misschien vinden we wel ergens een hoogtewerk­er die we een paar uren kunnen huren

(lacht). Nee, als je hier bent, wil je natuurlijk ook de match zien. Maar deze trip staat of valt niet met die ene match. We doen het ook voor het avontuur, de reis en het verhaal.”

Goedkoop

In afwachting geniet het drietal van de ‘vakantie’. “De mensen zijn hier allemaal bijzonder vriendelij­k en politie hebben we zelfs nog niet gezien. Vijandige sfeer? Dat verwachten we helemaal niet. Ludogorets lijkt ons eerder een brave familieclu­b.” Toch één minpuntje: het weer. “We hadden de temperatuu­r overdag bekeken, zo’n 20 graden. En dat is aangenaam. Maar ’s avonds, als het donker wordt, koelt het hier ongeloofli­jk snel af. Daar waren we dus helaas niet op voorbereid.”

En het werk? “Ik heb gewoon vrij genomen”, zegt Hans. “Ik had nog vijftien dagen opgespaard, voor ‘het geval dat …’ Dus ik heb er nu al vijf kunnen opnemen.” En volgen na Bulgarije dan ook Tottenham en Linz, de volgende Europese gastclubs voor Antwerp? “Nee, voor Tottenham moet je veertien dagen in quarantain­e en Linz, Oostenrijk, is rode zone. Daar ben ik bovendien al geweest”, zegt Hans.

Je club overal achterna reizen, kost dat ook niet gewoon handenvol geld? “Nee. Tachtig euro voor de vlucht heen en terug, de huurauto, hotels… Ik denk hoogstens een paar honderd euro in totaal. Waarvan ik vermoed dat bier de grootste kost zal zijn, ook al kosten halve liters hier maar 1 tot maximaal 2 euro (lacht).”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Hans, Gino en Wim toosten in Bulgarije op de goede afloop. Ze gingen in Sofia al naar de derby Slavia  Levski kijken, waar ze onderstaan­de foto namen  met pyro.
FOTO'S RR Hans, Gino en Wim toosten in Bulgarije op de goede afloop. Ze gingen in Sofia al naar de derby Slavia Levski kijken, waar ze onderstaan­de foto namen met pyro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium