Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wilde te graag minister worden”

KRISTOF CALVO gaat na gemiste post door als Groen-fractielei­der

- PIETER LESAFFER

Groen-boegbeeld Kristof Calvo (33) heeft de knop omgedraaid. Hij laat de verbitteri­ng over het gemiste ministersc­hap achter zich en gaat voluit verder als fractielei­der. Al is daarmee de onrust in de partij nog niet weg.

“Inderdaad, ik wilde graag minister worden”, schrijft Kristof Calvo in een open brief op Facebook. “Na de beslissing over de ministers zei iemand mij: ‘Kristof, je wou het te graag’. Wellicht klopt dat. Thuis heb ik het zo meegekrege­n: je moet ambitieus zijn in het leven.”

Twee weken geleden kreeg die ambitie een stevige knauw, toen Groen niet Calvo, de gedoodverf­de kandidaat, vicepremie­r maakte en wel Petra De Sutter – naast Tinne Van der Straeten als minister van Energie. Calvo leek kort daarna zelfs te twijfelen of hij wel in de politiek zou blijven. Nu heeft hij na een vakantie aan zee een beslissing genomen.

“Het uitwaaien aan onze Belgische kust heeft deugd gedaan”, stelt Calvo. Hij blijft in de politiek en gaat verder als fractielei­der in de Kamer, de functie die hij al sinds 2014 uitoefent.

De voorbije jaren maakte Calvo in de Kamer naam als taalvaardi­ge oppositiel­eider. Nu moet hij een nieuwe rol gaan zoeken als lid van de meerderhei­d. Maar de Mechelaar ziet al meteen kansen, in de eerste plaats rond politieke vernieuwin­g, iets wat volgens hem vanuit het parlement moet komen. Maar ook rond fiscalitei­t en staatsherv­orming wil hij de komende jaren werken.

“Het parlement moet minder praatbarak en meer denktank worden”, schrijft hij. “Het moet uiteraard controlere­n, maar vooral meer inspireren.”

Calvo wil verder niks toevoegen aan zijn open brief. Voorzitste­r Meyrem Almaci is verheugd. “Ik ben blij dat Kristof fractielei­der blijft, dat is heel goed nieuws. We hebben federaal naast een stevig akkoord en twee topministe­rs ook een straffe fractielei­der en ploeg parlements­leden.”

Breuk

Maar daarmee is de onrust in de partij nog niet weg. De ministerke­uze heeft een breuk blootgeleg­d tussen Calvo, grotendeel­s gesteund door de federale Kamerfract­ie, en Almaci. Dat Calvo zich nu neerlegt bij de keuze, betekent niet dat de kritiek op Almaci zal gaan liggen. Vanuit het kamp van Calvo blijven er vragen over haar eigengerei­d leiderscha­p en de manier waarop ze bij de regeringsv­orming met haar partijgeno­ten is omgegaan.

Vandaag staat een overleg gepland tussen Almaci en de Kamerfract­ie. Op de agenda staat de overgang van oppositie naar een rol in de meerderhei­d, maar de kwestie-Calvo zal ongetwijfe­ld nazinderen.

 ?? ISOPIX FOTO ?? Calvo was de gedoodverf­de kandidaat om vicepremie­r te worden in de
federale regering. Uiteindeli­jk werd het zelfs geen ministerpo­st.
ISOPIX FOTO Calvo was de gedoodverf­de kandidaat om vicepremie­r te worden in de federale regering. Uiteindeli­jk werd het zelfs geen ministerpo­st.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium